Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Curcumin usmrtio stanice raka

Curry bi mogao ubijati stanice raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Molekula u sastojku popularnog začina curryja može ubijati stanice raka jednjaka u laboratoriju, objavili su znanstvenici i predložili da se to otkriće iskoristi u istraživanju liječenja raka.

U Centru za istraživanje raka u Corku u irskoj znanstvenici su tretirali stanice raka tvari zvanom curcumin, koja se nalazi u popularnome indijskom začinu i zaslužna je za njegovu posebnu žutu boju. Ustanovili su da je u roku od 24 sata curcumin usmrtio stanice raka. Stanice su također počele same sebe probavljati, navodi se u studiji objavljenoj u British Jounral of Cancer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

Prethodna istraživanja ukazivala su da curcumin može smanjiti tumore i da ljudi koji jedu dosta curryja mogu biti manje izloženi toj bolesti, iako curcumin brzo gubi svoja antikancerogena svojstva kada se probavi. Sharon McKenna, koja je vodila studiju u Irskoj drži da su došli do otkrića o potencijalu koji bi znanstvenici trebali znati iskoristiti.

Rak jednjaka ubija svake godine u svijetu više od 500.000 ljudi. Tumori su posebno smrtonosni, a stopa preživljavanja u pet godina iznosi samo od 12 do 31 posto. Američki znanstvenici ustanovili su 2007., da curcumin može stimulirati stanice imunološkog sustava kod Alzheimerove bolesti. Također su američki znanstvenici ispitivali svojstva curcumina i ocijenili da bi on mogao pridonijeti smanjivanju opasnosti nastajanja raka debelog crijeva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene