Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Čišćenje je dobro za psihu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo 20 minuta fizičke aktivnosti svakog tjedna može znatno poboljšati mentalno zdravlje, čak i ako je ta aktivnost obavljanje običnih kućanskih poslova, rekli su znanstvenici.

Istraživanje je uključilo više od 20,000 muškaraca i žena, koji su sudjelovali u velikoj škotskoj zdravstvenoj anketi, a otkrilo je kako je bilo kakav oblik dnevne fizičke aktivnosti povezan s manjim rizikom za stres.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nagla narav Zabila suprugu škare u srce jer joj nije htio pomoći pospremiti kuću Slika nije dostupna Kad bi barem svi bili poput njega VIDEO: Ako ste mislili da vi brinete o kući...

Više od 3,000 ispitanika smatralo je da pate od stresa ili anksioznosti, no istraživači su otkrili da su oni koji su se bavili fizičkim aktivnostima, uključujući kućanske poslove, vrtlarstvo i pješačenje, imali manju vjerojatnost za loše mentalno zdravlje.

Najjači učinak nađen je kod onih koji su se bavili sportom, što je za trećinu smanjilo rizik za stres.

U članku objavljenom u časopisu "British Journal of Sports Medicine", znanstvenici su zaključili: "Naše istraživanje je velikim dijelom u skladu s otkrićima prijašnjih populacijskih istraživanja, mada je teško provesti potpunu usporedbu s našim podacima zbog razlika u mjerilima mentalnog zdravlja i procjeni fizičke aktivnosti."

Richard Colwill, glasnogovornik britanske zaklade za mentalno zdravlje "Sane", rekao je za BBC: "Ovo istraživanje može dati nadu onima koji osjećaju duševnu bol da male, gotovo beznačajne promjene u načinu života mogu poboljšati duševno blagostanje."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene