Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dodatak cimeta hrani može usporiti pražnjenje želudca i na taj način smanjiti porast razine glukoze u krvi nakon obroka, tvrdi nova studija.


To je još jedna studija u nizu koja je utvrdila pozitivno djelovanje sastojaka iz cimeta na razinu glukoze u krvi.

Vezani članci Döstädning / Ilustracija Bi li se Hrvatska mogla ugledati na Švedsku? Imaju rješenje velikog problema koji mnogima teško pada Slika nije dostupna Mislili ste da je opasan po organizam? JOŠ JE I OPASNIJI

Znanstvenici su mjerili brzinu kojom se prazni želudac u 14 zdravih ispitanika nakon što su konzumirali 300 g pudinga od riže ili iste količine pudinga od riže kojima je dodano 6 g cimeta. Utvrđeno je da dodatak cimeta usporuje želučano pražnjenje te da odgađa porast razine glukoze u krvi nakon obroka. Cimet nije imao utjecaja na osjećaj sitosti.

No, prije nego se cimet preporuči kao pripomoć oboljelima od dijabetesa, nužan je oprez. Naime, velike količine cimeta ili ekstrakta cimeta topivog u mastima imaju potencijalno toksični efekt. Vjeruje se da sastojak cimeta-kumarin uzrokuje oštećenje jetre u osjetljivih osoba koje ga uzimaju u velikim dozama kroz dulji period.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju