Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedni 50,5 milijuna kuna

Četiri uređaja za magnetsku rezonanciju stižu u bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovorom o isporuci četiri uređaja za magnetsku rezonanciju vrijednim 50,5 milijuna kuna, potpisanim danas u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, jamči se da će u roku od najviše četiri mjeseca od dana potpisivanja ti uređaji i proraditi u dvije zagrebačke bolnice - KBC-u Zagreb i Klinici za dječje bolesti te u općim bolnicama u Bjelovaru i Gospiću.

Potpisnici ugovora su ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović i predsjednik Uprave tvrtke Siemens d.d. Mladen Fogec, a među ostalim događaju je nazočio i predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović koji je potvrdio da je javni natječaj za nabavu uređaja proveden transparentno i na visokoj europskoj razini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve plaćaju građani Skupa magla iznenadila i gradski HDZ koji je podržao gradnju spomenika: "Ako bude potrebno, tražit ćemo reviziju..." Slika nije dostupna Epilog nevjerojatne priče Ribar vratio NASA-in uređaj izgubljen kod Mljeta, ali tek kad su mu platili štetu: "Ja sam hrvatski građanin, a ne pirat iz Somalije"

Riječ je o najmodernijim uređajima Siemens MAGNETOM Avanto 1,5 tesla koje karakterizira kompletan spektar aplikacija s primjenom u radiologiji, neurologiji, ortopediji i kardiologiji. Uređaje karakterizira iznimna magnetska homogenost, polje pregleda veliko 50 centimetara, snažni gradijenti za visoku rezoluciju i kratko vrijeme skeniranja čime se dobiva na fleksibilnosti, točnosti i brzini snimanja, a prosječna razina buke uređaja u sobi za pregled značajno je niža od 85 decibela što omogućuje medicinskom osoblju i pacijentima pregled bez zaštite za uši.

Garancija od šest godina

Predstavnik Siemensa rekao je da je ugovor bio izuzetno zahtjevan i uključio je garanciju od šest godina, a ta se tvrtka obvezala i da će urediti prostore u kojima će uređaji raditi te će, ako to bude potrebno, i dodatno obrazovati osoblje za rad na uređajima. Ministar Milinović dodao je da će se u slučaju kvara uređaji trebati popraviti u roku od tjedan dana, a ako to ne bi bilo učinjeno u tome roku, tvrtka Siemens bi plaćala dnevne penale.

Izjavio je i da se danas završava nadmetanje za nabavu šest linearnih akceleratora, od kojih po dva za zagrebački i splitski KBC te po jedan za riječki i osječki KBC. Milinović je izrazio zadovoljstvo načinom provedbe spomenutih javnih natječaja i suradnjom s hrvatskim Transparencyjem te istaknuo da nabava novih uređaja pokazuje da se, usprkos recesiji, podiže razina medicinskih usluga te da će, s nabavom novih linearnih akceleratora, hrvatsko zdravstvo doći na razinu Europske unije što je jedan akcelerator na 200.000 ljudi. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene