Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Magnetska rezonanca preporučljivija od mamografa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije novoobjavljene studije ukazale su na potrebu puno šire uporabe nuklearne magnetne rezonance kod pregleda žene koje su imale rak dojke ili su u rizičnoj skupini da obole od njega.

Preporuka se ne odnosi na većinu zdravih žena kod kojih postoji prosječna opasnost da obole od raka dojke.

Pročitajte i ovo Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti" Slika nije dostupna U trećini slučajeva Rak dojke moguće je spriječiti vježbanjem

Slijedom novih smjernica Američkog društva za rak (ACS), gotovo 1,5 milijun žena u Americi trebalo bi na godinu obvezno napraviti nuklearnu magnetnu rezonancu, a ne samo mamogram, u borbi protiv raka dojke.

ACS preporuča skeniranje i mamogram jednom na godinu za žene starije od 30 godina, s visokim rizikom od obolijevanja.

Pregled nuklearnom magnetnom rezonancom, koja pokazuje duboka meka tkiva, posebno se preporuča ženama koje imaju mutaciju dva specifična gena povezana s rakom dojke.

Dodatni pregled je potreban jer je ustanovljeno da su u tri posto slučajeva žene, kojima je učinjen mamogram, imale rak i na drugoj dojci, koja prema mamogramu nije izgledala oboljelo.

U skupinu žena koje svakako trebaju dodatni pregled su i one
liječene od Hodgkinsove bolesti, zatim žene koje imaju u obitelji nekoga tko je obolio od raka dojke i raka jajnika, posebno ako je neka od rođakinja dobila rak dojke prije napunjene 50. godine života.

Pregled nuklearnom magnetnom rezonancom u SAD stoji od 1.000 do 2.000 dolara a nekada i više, što je 10 puta više od cijene mamografije. Novih milijun pregleda, stajalo bi najmanje milijardu dolara. 

Problem je što medicinsko osiguranje Medicare nekada pokriva a nekada ne cijenu magnetne rezonance, piše New York Times.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene