Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čemu služi slijepo crijevo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici s Duke University vjeruju da se uloga slijepog crijeva u organizmu sastoji u proizvodnji i zaštiti bakterija koje koriste probavnom sustavu.

U radu objavljenom u Journal of Theoretical Biology istraživači objašnjavaju kako slijepo crijevo služi za obnovu populacije korisnih bakterija nakon što se njihova prisutnost smanji zbog bolesti kao što su kolera ili dizenterija.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Debljina Traje javno savjetovanje Akcijski plan protiv bolesti koja prijeti trećini građana: "Često sve počinje od najranije životne dobi"

U prilog ovom mišljenju ide i položaj slijepog crijeva u probavnom traktu.

Znanstvenici dodaju da slijepo crijevo osim kao sklonište za korisne bakterije služi i kao njihova "tvornica".

Ovakva uloga slijepog crijeva kod stanovnika suvremenih industrijaliziranih zemalja više nije tako važna, između ostalog i zbog toga što je odumirle korisne bakterije moguće lako nadoknaditi u kontaktu s drugim ljudima, kažu znanstvenici.

Kod stanovnika manje razvijenih zemalja je uloga slijepog crijeva još uvijek važna, na što ukazuje i manja učestalost upala i odstranjivanja slijepog crijeva nego primjerice u SAD.

Po riječima istraživača, moguće je da su upale slijepog crijeva još jedna posljedica "pretjerano" higijenskih uvjeta u razvijenim zemljama koji potiču pretjeranu reakciju imunološkog sustava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene