Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Atraktivno nije i lijepo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadovoljiti se njegovanim odrazom u zrcalu ili predano »raditi« na atraktivnosti dvojba je mnogih žena kojoj je američki sociolog Oliver James posvetio istraživanje.

Za razliku od mnogih koji poistovjećuju te dvije osobine, James je uočio drastične razlike na svojim putovanjima po Americi, Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, u Singapur, New York, Moskvu i Dansku, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Razgovarajući s mnogim ženama i djevojkama, došao je do nevjerojatnih otkrića koji govore o njihovim prioritetima i psihofizičkom stanju na koje uvelike utječe podložnost trendovima i život u (ne)potrošačkom društvu. 

Postoji naime znatna razlika između poimanja lijepoga i atraktivnoga. Dok atraktivne žene veliku pozornost posvećuju kupnji moderne, izazovne obuće i odjeće s dizajnerskim potpisom, te redovito odlaze na kozmetičke tretmane kako bi bile zapažene kod suprotnog spola, ljepotice imaju posve drukčiji stav o vlastitu izgledu. Njima je važno da budu njegovane, uredne i da se u udobnoj odjeći osjećaju dobro (makar to podrazumijevalo niske pete i jeans). Također im je važno šarmirati pogledom, držanjem i osebujnim neupadljivim stilom na čije osmišljavanje neće trošiti mnogo vremena. Drugim riječima one imaju svoju taktiku kojom će plijeniti simpatije, a to nisu uske majice, štikle i mnogo šminke. 

Različito poimanje fizičkog izgleda, pokazalo je istraživanje, rezultat je vremena u kojem živimo i u kome veliku ulogu igraju prestiž, novac, ugled, status i slava. Ti su faktori naime posebno izraženi u Americi i Australiji, kontinentima gdje je od toga što stvarno jesi važnije kako izgledaš. 

U Moskvi i Kopenhagenu, međutim, to nije slučaj. U te se žene, kaže sociolog, čovjek može zaljubiti već na prvi pogled iako ne nose mnogo nakita, svjetlucave topiće, hlače niskog struka koje otkrivaju trbušnjake i slojeve upadljiva make upa. One ostavljaju dojam prirodnim, nježnim izgledom »djevojke iz susjedstva« kojoj nije neugodno izići u šetnju ili na kavu s prijateljicom u ružičastoj trenirci i kose vezane u rep. Također, nisu opsjednute savršenom figurom za koju su Amerikanke spremne konstantno se podvrgavati dijetama i znojiti se satima u teretani. 

Život kakav u svojim knjigama živi Bridget Jones Ruskinje i Dankinje ne poznaju i ne zanima ih, što je svojim komentarom potkrijepila i mlada stanovnica Moskve. 

'Savršeno se zabavljamo kombinirajući ležernu odjeću kupljenu u jeftinim dućanima i pritom se ne zamaramo je li boja remena usklađena s torbicom i cipelama. Želimo uživati u životu a ne trošiti ga na tričarije koje ne govore apsolutno ništa o našem karakteru', stav je dvadesetčetverogodišnje ženstvene studentice. 

Da stvar bude zanimljivija, žene koje mnogo pozornosti posvećuju svojoj vanjštini muškarcima su manje privlačne nego tzv. obične djevojke kojima su na listi prioriteta na prvom mjestu obrazovanje, opća kultura i zabava.

 Atraktivne će žene vjerojatno prolazeći kraj osobe suprotnog spola privući njihovu pozornost, ali kada je riječ o prijateljstvu i vezama muškarci žele nešto posve drugo. Lijepe žene koje ne odlikuje atraktivnost, u njihovim očima pršte poželjnim samopouzdanjem i seksepilom što im je mnogo važnije od skupe odjeće i pomodne frizure. 

Pristup vlastitom izgledu u različitim kulturama, otkrio je sociolog, znatno utječe i na zdravstveno stanje žena.

 Amerikanke i Australke koje opsesivno kupuju skupe kozmetičke proizvode i odlaze na plastične operacije sklonije su poremećajima metabolizma, a u svom kupaoničkom ormariću nerijetko drže mnoštvo lijekova protiv depresije koje im propisuje osobni psihijatar. Takvih je žena, ako je suditi prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, čak dva puta više nego u zapadnoj Europi što nikako nije dobro za njih kao i za obitelj koju će jednog dana zasnovati.

One koje smatramo ljepoticama imaju jasnu viziju svog izgleda i kako ga postići bez pretjerana trošenja vremena i novca na odjeću i kozmetičke tretmane. Umjesto skupim krpicama, lijepe žene šarmiraju jednostavnošću i osobnošću koju razvijaju tijekom čitava odrastanja. 

Prirodnije su, opuštenije i neopterećene te znaju izgledati lijepo čak i u trenucima kad nisu dotjerane. Atraktivne žene pak mnogo novca i truda ulažu u svoj izgled kako bi impresionirale sve u svojoj blizini. Upadljivom odjećom i trendovskim frizurama prikrivaju nedostatak samopouzdanja a od unutarnje im je ljepote važnije što drugi misle o njihovoj vanjštini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene