Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova studija znanstvenika iz Londona otkrila je kako relativno male količine omega-3 masnih kiselina iz morskih algi mogu smanjiti krvni tlak i rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Ovaj oblik masnih kiselina ima i prednost u tome jer je prihvaćen od vegeterijanaca.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Splitska riva - 2 Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste?

Znanstvenici koji su objavili svoje istraživanje u časopisu Journal of Nutrition napravili su mjerenja kardiovaskularne funkcije u zdravih muškaraca i žena srednjih godina prije i nakon tri mjeseca uzimanja prehrambenih dopuna na bazi ulja koje je dobiveno iz morske alge crypthecodinium cohnii. Prema znanstvenicima alge sadržavaju puno više omega -3 masnih kiselina .

Rezultati su pokazali kako je dnevni unos 0.7 g omega -3 masne kiseline pod nazivom dokosaheksonična kiselina (DHA) smanjio dijastolički krvni tlak za 3 milimetra žive. Dijastolički krvni tlak je veliki rizični faktor za različite kardiovaskularne događaje.

Omega -3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može sintetizirati te se moraju unositi hranom, mogu se naći u ribi i u nekim biljkama. Prema prijašnjim istraživanjima omega-2 masne kiseline smanjuju upalu, mogu spriječiti kronične srčane bolesti te artritis a mogu igrati i važnu ulogu u moždanoj funkciji kao i u normalnom rastu i razvoju.