Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Aktivni odmor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bliži se vrijeme ljetnih godišnjih odmora. Tradicionalno, to je vrijeme odmaranja od stresa na poslu i vrijeme koje želimo provesti u krugu najdražih, a što je moguće dalje od svega što bismo na ovaj ili onaj način mogli povezati sa obavezama.

Fizička aktivnost se nerijetko doživljava kao obaveza, a taj doživljaj se višestruko pojačava kad preporuka za pojačanom fizičkom aktivnošću dolazi od strane liječnika. No umjerena fizička aktivnost, kao u ostalom i aktivni odmor, uopće ne mora biti obaveza, već, dapače, može predstavljati novi, poboljšani oblik vašeg godišnjeg odmora s kojeg ćete se kući vratiti ispunjeni zadovoljstvom, s gomilom novih uspomena, a možda čak i izgubite koji kilogram što vas je mučio prije odlaska na ljetovanje. 

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok


Aktivni odmor nije uvijek obaveza

Možda se najveća prepreka okretanju aktivnom odmoru kao obliku ljetovanja skriva iza činjenice da fizičku aktivnost doživljavamo kao obavezu. Takva zabluda prije svega proizlazi iz krivog shvaćanja fizičke aktivnosti. Fizičkom aktivnošću ne nazivamo samo vrijeme provedeno u teretani, fitness centru ili vrijeme koje dnevno provodite trčeći. Fizičkom aktivnošću mogu se nazvati puno jednostavnije i zabavnije aktivnosti.

Navodimo li se jednostavnom logikom da sjedenjem trošimo više kalorija, nego ležeći, a stojeći više, nego sjedeći i na kraju da daleko više kalorija sagorijeva hodajući, primjer jednostavnog i zabavnog oblika aktivnosti može biti najobičniji obilazak grada ili muzeja. Svaki novi grad koji odlučite posjetiti sigurno može ponuditi barem nekoliko kulturnih atrakcija koje se isplati vidjeti. Odlučite li se prošetati među njima, za svoje ćete tijelo učiniti više dobra, nego da ostanete u apartmanu čitati novine ili gledati televizor.

Većina ljudi ljetni odmor odluči potražiti na moru. Biti na moru, a pogotovo u moru, najlakši je način bavljenja fizičkom aktivnošću. Tijekom plivanja aktivne su gotovo sve velike skupine mišića na vašem tijelu. Svi oni zajedno sagorijevaju veliku količinu energije, a vašem srcu itekako godi malo naprezanja.


Zabavne aktivnosti - gdje i kako

Kad odlučite na vašem godišnjem odmoru biti aktivniji, postavlja se pitanje gdje i kako se aktivirati. Najjednostavniji, a istovremeno i najefikasniji način, je slušati svoje vlastite afinitete i afinitete vaših obitelji ili prijatelja. Jednom kada postignete dogovor oko vrste aktivnosti kojima ćete se baviti, lako je isplanirati mjesta događanja.

Mladi će najprije posegnuti za ekstremnijim oblicima odmora. Jedan od najljepših oblika aktivnosti, koji možete izabrati na godišnjem odmoru, jest rafting. U raftingu su objedinjeni svi aspekti pravog aktivnog odmora, provodite vrijeme s obitelji i prijateljima u čistoj prirodi, a istovremeno se bavite fizičkom aktivnošću. Osim osnovnih i jednostavnih pravila, sa profesionalnim skiperom nisu vam potrebna nikakva prethodna znanja ni vještine. Nešto malo novaca će ipak biti potrebno izdvojiti, no svaka lipa bit će vam vraćena kroz pregršt smijeha i uspomena koje ćete ponijeti sa sobom.

Obitelji s manjom djecom će se teško odlučiti za ekstremne sportove, no more će u tom slučaju ponuditi čitavu lepezu zabavnih aktivnosti koji će vaš odmor učiniti lijepim, zabavnim i aktivnim. Od rekvizita vam je potrebna nekakva loptica, možda "luftić", malo dobre volje i zabava može početi. Možete plivati, igrati picigin ili se samo dodavati s lopticom u plićaku. Već sama činjenica što ste u vodi osigurava neku vrstu fizičke aktivnosti, jer voda od vas zahtjeva stalnu budnost kroz održavanje ravnoteže, ako ste u plićaku, ili konstantno održavanje na vodi, ako plivate.

Starijim parovima možda ni plivanje neće biti izazovno, no to nikako ne znači da ni vi svoj odmor ne možete začiniti raznim fizičkim aktivnostima. Šetnja uz obalu je prekrasan oblik aktivnosti na moru. Najbolje vrijeme za šetnju je ujutro ili navečer. Tako ćete izbjeći najopasnije sunce i sigurno lakše uživati u krajoliku uz lagani povjetarac i zvuk valova. Romantično ozračje vratit će vas u mlađe dane i dodatno probuditi vašu vitalnost. U vrijeme dana kad je najjače sunce, najpametnije se skloniti u hlad nekog restorana ili muzeja. Lagana hrana uz čašu vina idealno će se uklopiti u vaš koncept aktivnog odmora, a obilazak muzeja osigurati će dodatan izvor impresija i uspomena sa odmora za pamćenje.


Koliko aktivnosti je dovoljno

Kad se odlučite živjeti aktivnijim životom, treba uvijek imati na umu da se preporučena fizička aktivnost uvijek procjenjuje za svakog pojedinca zasebno, a u obzir se uzimaju starost i opće zdravlje osobe. Nije svejedno jeste li u tridestima i u punom naponu snage ili ste u šezdesetima te već polako počinjete osjećati breme godina na svojim leđima.
Jednostavan način procjene aktivnosti koja je dovoljna za vaše tijelo je subjektivni osjećaj kojeg imate tijekom bavljenja fizičkom aktivnošću. Bila to šetnja, plivanje ili trčanje, tako dugo dok osjećate da dobro podnosite napor, niste pretjerali u svojoj aktivnosti. Normalan odgovor organizma na napor je pojačan rad srca i pojačano disanje. Srce u naporu kuca brže kako bi se mišići dobrim protokom krvi opskrbili dovoljnom količinom hrane i kisika, a dubokim i učestalijim udisajima osigurava se dovoljna količina kisika u krvi.

U trenutku kad osjetite "glad za zrakom" i uvidite da usprkos pojačanom disanju i ubrzanom radu srca vaše tijelo treba još kisika, usporite i odmorite se. Ako ne osjećate jake bolove u nogama, nemojte stati, već se nastavite kretati laganim korakom. Dišite duboko i nemojte nastavljati sa daljnom aktivnošću dok se ne uspori rad srca i dok disanje ne postane normalno. Dobra je vijest što ćete u većini slučajeva, prije nego što osjetite "glad za zrakom", osjetiti bol u mišićima, prije svega u nogama. Tu bol nemojte zanemariti. Ona je znak upozorenja da je vašem tijelu potreban odmor. I premda je vaš duh jak i želi nastaviti, slušajte svoje tijelo. Odmorite malo, pa tek tada nastavite dalje.

Ako ste na moru i tijekom plivanja na većoj udaljenosti od obale, osjetite jak umor ili iscrpljenost, nemojte paničariti, već se smireno okrenite na leđa i samo laganim pokretima rukama i nogama plutajte. Na taj način najlakše ćete se održavati na vodi i dobiti ćete dovoljno vremena za odmor prije povratka prema obali.


Dobre strane aktivnog odmora

Mnogo je pluseva na strani aktivnog odmora, kod usporedbe sa sjedilačkim. Kada ste na godišnjem odmoru koji ste odlučili provesti u i okolo apartmana, bez previše napornih obaveza, kući se obično vraćate umorni i razočarani. Čudno, ali istinito. No kada ste na godišnjem odmoru aktivni, kada obilazite muzeje, šećete obalom, plivate, idete na razne izlete, a možda čak i isprobate koji novi ekstremni sport, kući ćete se vratiti daleko odmorniji i zadovoljniji.

No, nije samo zadovoljstvo to koje ćete ponijeti kući. S aktivnog godišnjeg odmora kući biste mogli ponijeti i puno vrednije stvari. Jedna od tih jest navika bavljenja raznim oblicima aktivnosti. Godišnji odmor je idealna prilika za probuditi sportaša u vama. Sport, makar to bila i samo šetnja, bitan je segment zdravog načina življenja.

Sjedilački način života, koji se često naziva i modernim načinom života, sa sobom nosi niz problema. Počevši od problema sa srcem, krvnim žilama, preko križobolje pa sve do propadanja mentalnih aktivnosti- sve su to posljedice sjedilačkog načina života.

Umjerenom tjelesnom aktivnošću sve te probleme možemo spriječiti. Dovoljno je pola sata dnevno baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti, koja će vaše srce natjerati da kuca malo brže i da pritom prodišete malo dublje, a vi ćete zadovoljiti svoju potrebu za dnevnom količinom umjerene tjelesne aktivnosti. Čak i najobičniji oblici aktivnosti poput šetnje ili čak i rad u vaše vrtu, može zadovoljiti kriterije umjerene tjelesne aktivnosti. Bitna odrednica takvog pogleda je da se ne zatvarate u svoja četiri zida i da ne provedete pola dana sjedeći ispred televizora i ne radeći ništa.

Ne bavite li se nikakvom tjelesnom aktivnošću, umjerena tjelesna aktivnost, nekoliko puta tjedno, prepolovit će vaš rizik za pojavom srčanih i krvožilnim problema. Bitno je da se uvijek potrudite malo nadograditi vašu kondiciju. Tjelesnu spremu poboljšat ćete onom količinom tjelesne aktivnosti koja će ubrzati rad vašeg srca i nakon koje ćete malo brže disati. 


Aktivni odmor - trenutak promjene 

Aktivni godišnji odmor idealan je početak za prelazak sa sjedilačkog na aktivni način života. Sa samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno vaš će organizam biti zdraviji i otporniji na mnoge bolesti modernog čovjeka. Pridodate li tome i zdravu prehranu dodatno ćete poboljšati vaše zdravlje.

Osteoporoza ili bolest slabih kostiju tipična je bolest žena u menopauzi, a glavni način prevencije te bolesti jest kretanje. Ista je stvar i sa aterosklerozom ili bolesti krutih žila, koja se također može prevenirati kretanjem. Kroz kretanje poboljšat ćete svoju cirkulaciju, ne samo zato što će vam žile biti zdravije, nego će i vaše srce ojačati. Novija znanstvena istraživanja dokazala su da fizička aktivnost odgađa mnoge oblike demencija ili mentalnog propadanja.

Sve su to razlozi zbog kojih biste se već danas morali odlučiti živjeti aktivnijim životom. Aktivan godišnji odmor idealna je prilika za promjene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene