Obavijesti Video Pretražite Navigacija

AIDS se može prenijeti i prethodno prožvakanom hranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virus AIDS-a može se prenijeti s majke zaražene tim virusom na njezino dijete, ako majka najprije prožvače komadić hrane te ga potom stavi u djetetova usta, kako bi mu olakšala gutanje, što je često u zemljama u razvoju, upozorili su američki znanstvenici.

Iz američkih Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti izvijestili su kako su do sada u SAD-u evidentirana tri takva slučaja, dva u Miamiju i jedan u Memphisu. Djeca su na opisani način zaražena u razdoblju od 1993. do 2004. U dva slučaja zarazu su prenijele majke, a u trećem je slučaju riječ o osobi koja je čuvala dijete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetski dan AIDS-a Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka" Slika nije dostupna Svake minute HIV-om se zarazi jedno dijete

U zemljama u razvoju majke nerijetko prožvaču komadić hrane prije nego ga stave u usta svojeg djeteta, kako bi mu olakšale žvakanje, odnosno gutanje. Često je riječ o ženama koje nemaju mogućnost nabave dječje hrane ili ne posjeduju kuhinjski mikser. Vjeruje se da je takva praksa vrlo rijetka u SAD-u i ostalim razvijenim zemljama.

Znanstvenici, koji su rezultate istraživanja iznijeli na nedavno
održanom znanstvenom skupu u Bostonu, izjavili su da, što je otprije poznato, virusa nema u slini, no, ako se slina pomiješa s krvlju, koja u slinu dospije iz nekog organa, iz zubnog mesa, zuba ili slično, može doći do zaraze. U tri spomenuta slučaja ustanovljeno je da je HIV iz gingive odrasle osobe u dječji organizam dospio kroz posjekotine na usnama ili na sluznici, kroz aftu u usnoj šupljini ili putem nekog upalnog procesa u probavnom traktu.

"Riječ je o novootkrivenom načinu prijenosa virusa HIV-a i pretpostavljamo da bi do takvog načina prijenosa ove bolesti češće moglo doći u zemljama u razvoju", rekao je dr. Ken Dominguez koji je zajedno s kolegama proveo istraživanje. U spomenuta tri slučaja dva odrasla prenositelja bolesti umrla su od AIDS-a, a zaražena djeca primaju odgovarajuću terapiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene