Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uši nisu tu samo kako bi čuli što nam osoba pored nas govori.


Naše uši nisu tu samo da nam pomognu čuti što osoba pored nas govori. One nam otkrivaju i razne vrste tragova o našem okruženju - od toga kolika je udaljenost nekog objekta do veličine ljudi oko nas.

Vezani članci 100 dana Vlade - 2 Prvih sto dana Vlade: Koju su joj ocjenu dali građani, što smatraju najboljim, a što najlošijim potezima? McGurkov efekt (FOTO: YouTube/Screenshot) Znate li što je McGurkov efekt? Pogledajte do koje mjere ponekad ne smijete vjerovati svom mozgu

Istraživači sada pokušavaju otkriti način na koji se tim zvukovima može manipulirati da utječu na raspoloženje i percepciju ljudi. U jednom eksperimentu stručnjaci su dokazali da zvuk može prevariti mozak da misli kako osoba dodiruje različite površine.

Sudionica je u sklopu eksperimenta zamoljena da prstom prelazi preko trake od glatke plastike. Dok je ona pomicala ruku, u slušalicama su se izmjenivali zvukovi prsta koji prelazi preko papira, brusnog papira i baršuna. Sudionica je prijavila vidljive promjene u tome kakav je osjećaj imala pod prstima nakon svakog zvuka.

Ako vas trgne glasan zvuk NEMOJTE se prestrašiti - Evo o čemu se radi!

Test je osmislila Ana Tajadura-Jimenez s londonskog sveučilišta.

'Zanimljivo je da su zvukovi koji prate gotovo svaki tjelesni pokret vrlo bogati informacijama o tijelu i prostoru koji ga okružuje', rekla je. Vjeruje da slušne promjene zbunjuju mozak i stvaraju neusklađenost među osjetilima.

Test s prstima samo je jedan u nizu psiholoških eksperimenata koji se provode na lodnosnom sveučilištu, a koji istražuju kako promjene zvukova (koje sami proizvodimo) u relanom vremenu mijenjaju percepciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook