Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li tko je on?

Znate li tko je izmislio smajlića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otac :) izgrdio je ilustrativnog nasljednika svoje kreacije, nazivajući moderan emoticon neatraktivnim i nemaštovitim.

'Mislim da su ružni i da uništavaju izazov pokušaja osmišljavanja pametnijeg načina da se izražavaju emocije putem korištenja standardnih znakova s tipkovnice. Ali, možda je to samo zato jer sam ja izumio drugačiju vrstu', rekao je profesor Scott Fahlman, znanstvenik sa sveučilišta Carnegie Mellon koji je osmislio prvog :)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U svom domu u San Franciscu U 80. godini umro Ray Dolby, izumitelj zvučnog sustava Slika nije dostupna Sretan mu rođendan! NAJPOZNATIJI CITATI velikog Nikole Tesle!

On je prvi puta poslao emoticon u poruci 19. rujna 1982. 'Predlažem da sljedeći niz znakova označava šalu :-) ', napisao je Fahlam u poruci. Cilj emoticona bio je jasan: dopustiti korisnicima sveučilišne oglasne ploče da na taj način označe šaljive oglase.

>> Foto: 'Smajlić' na Marsu!

Potreba za tim ukazala se jer nam prilikom pisane komunikacije nedostaje govor tijela ili ton glasa prema kojemu možemo raspoznati treba li se neka rečenica shvatiti ozbiljno ili šaljivo.

Fahlman je u nedavnom intervjuu za Independent rekao kako nikada nije očekivao da će emoticon biti tako popularan, ali za nekoliko dana taj će znak proslaviti čak 30. rođendan.

Emoticon je napredovao od svoje prvotne verzije. Sada postoje 'emoji' i 'emojiconi'. Iako dobiva zasluge za izum digitalnog 'smajlija', Fahlman možda i nije prvi koji je izumio ili koristio emoticon. Navodno je takav znak za pisanu komunikaciju predložio 1887. godine Ambrose Bierce u eseju 'Za sažetost i jasnoću'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene