Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popularan među turistima

Znate li koji europski grad ima zatvor za studente?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Heidelberg je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Njemačkoj.

Šarmantan gradić smjestio se u dolini rijeke Neckar u jugozapadnoj Njemačkoj. Svoju ljepotu duguje velikoj sreći zahvaljujući kojoj je ostao pošteđen savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Stoga Heidelberg i dalje odiše baroknim šarmom uskih uličica starog dijela grada, a vrhunac obilaska Heidelberga predstavlja posjet prekrasnom dvorcu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petra u Jordanu Zavirite u tajnu čuvanu 600 godina Slika nije dostupna Avanturistički turizam Turistički hit: Penjanje na slapove

Dvorac u Heidelbergu

Stari centar Heidelberga leži izdužen i uzak na južnoj obali rijeke Neckar. Nad njim dominiraju ruševine dvorca Heidelberg, koji leži na šumovitom brežuljku 80 metara iznad rijeke. Gradnja dvorca započela je u 13. stoljeću, nastavljena do 16. stoljeća, da bi na kraju veći dio dvorca bio uništen ili oštećen u ratovima i požarima u 17. i 18. stoljeću.

Danas se u dijelu dvorca svake godine održavaju razna događanja i festivali. Zbog posebnog ambijenta kojim odiše heidelberški dvorac, brojni posjetitelji odluče izreći sudbonosno DA upravo u njegovoj kapeli. U dvorcu danas postoje organizirani turistički obilasci na engleskom i njemačkom jeziku. Dvorac je okružen prekrasnim vrtovima i parkovima. Do njega se iz starog grada može doći i žičanom željeznicom.

Kameni most u Heidelbergu

Do starog dijela grada preko rijeke Neckar vodi kameni most iz 18. stoljeća. S mosta se u stari grad ulazi kroz srednjovjekovna gradska vrata koja su nekad bila uklopljena u gradske zidine.

Studentski zatvor, Studentenkarzer

Heidelberg je dom najstarijeg njemačkog sveučilišta. U sklopu starog sveučilišta nalazi se vrlo neobičan zatvor za studente. Od 18. do početka 20. stoljeća studenti su zatvarani u ovaj zatvor ako se nisu ponašali časno (tj. ako su pili, remetili javni red i mir ili zbijali šale sa službenim osobama). U zatvoru su mogli provesti od tri dana do četiri tjedna, no cijelo su vrijeme morali pohađati predavanja. I danas se u zatvoru mogu pogledati umjetnine tipa grafita koje su mladi zatvorenici krateći si vrijeme ostavili na zidovima.

Heidelberg je još od 19. stoljeća poznato turističko odredište u Njemačkoj, a danas ga svake godine posjeti više od 3,5 milijuna turista. (Svjetski putnik.hr)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene