Obavijesti Pretražite Navigacija
Analogija s današnjicom

MISTERIJ RIJEŠEN Napokon na tragu razlogu prvog izumiranja na Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije ni čudo da možemo povući analogiju s današnjicom.

Je li prvo masovno izumiranje na Zemlji uzrokovao katastrofalni udar meteora ili erupcija supervulkana? Nijedno ni drugo - tvrdi nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the Royal Society.

Pročitajte i ovo Koraljni otok, ilustracija (Foto: AFP) Potvrdila i vlada Miš australskog otoka prvi je sisavac koji je izumro zbog klimatskih promjena, a za sve je kriv - čovjek Paljenje košnica nakon smrti pčela (Foto: AFP) Uznemirujuće statistike U sljedećih nekoliko desetljeća izumrijet će 40% životinjskih vrsta koje održavaju ekosustav Zemlje?

Paleontolozi koji su radili ovu studiju tvrde kako je za prvo masovno izumiranje u povijesti Zemlje odgovoran dolazak nove vrste.

Prije 579 milijuna godina na zemlji su živjeli tzv. ediakarani - vrsta cjevastog oblika bez ikakvog oklopa ili kralježnice što ih je učinilo ranjivima i bespomoćnima u slučaju pojave neke druge vrste.

A ta druga vrsta koja je doslovce pojela ili pregazila zapravo su bili 'ekološki inženjeri' koji su mijenjali okoliš tako da je ediakaranima bilo teško prilagoditi se novonastalim uvjetima.

Još jednom potvrđeno što je najveća prijetnja opstanku na Zemlji!

Ta nova vrsta na koncu je uzrokovala izumiranje još mnogih drugih vrsta.

Do tog zaključka autori studije došli su promatranjem novootkrivenih fosila iz Namibije a koji datiraju otprije 545 milijuna godina, 1-2 milijuna godina prije izumiranja ediakarana.

Vrsta koja je istrijebila ediakarane je imala veliku prednost pred njima jer se, za razliku od njih, mogla kretati.

'Postoji snažna analogija između Zemljinog prvog masovnog izumiranja i ovoga što se događa danas. Izumiranje ediakarana pokazuje da evolucija novih oblika ponašanja iz temelja mijenja cijeli planet, a mi smo najjači 'inženjeri ekosustava' koji su ikada postojali', rekao je dr. Simon Daroch s vašingtonskog Smithsonian instituta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene