Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstarije na Zemlji

Otkriveno jezero staro 14 milijuna godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski znanstvenici koji na Južnom polu rade na otkapanju najstarijeg podzemnog jezera na Zemlj i primorani su zaustaviti kopanje samo 30 metara od površine jezera. Zbog početka antarktičke zime iskapanje se nastavlja tek u prosincu.

Stanica Vostok, koja se nalazi iznad istoimenog jezera, mjesto je gdje je zabilježena najniža temperatura na Zemlji, točnije −89.2 °C  i to 21. srpnja 1983. Zbog tako niskih temperatura znanstveni tim koristi kerozin kako bi spriječio zaleđivanje otvora dubokog 3750 metara. No, upravo korištenje kerozina pokrenulo je rasprave u znanstvenoj zajednici.

Pročitajte i ovo Antarktika (Foto: AFP) Događanja ispod površine Pronađen izvor? Nešto misteriozno i vruće vreba ispod površine antarktičkog leda Slika nije dostupna Raspada se Larsen C Prekrajanje obale Antartika: Jedna od najvećih santi leda krenula je na put oceanom

>> VIDEO: Na Antarktiku pronašli viski iz 1909.

Znanstvenici se pribojavaju kako bi kerozin mogao uništiti organizme koje nastanjuju jezero i onečistiti vodu staru milijune godina. 'Rusko korištenje sredstava protiv zamrzavanja moglo bi uništiti upravo one mikroorganizme koje oni pokušavaju otkriti', objavila je na svojim službenim stranicama Antarktička i južnooceanska znanstvena koalicija, a prenosi Popsci.com.

Jezero Vostok privlači posebnu pozornost zbog svoje sličnosti sa Europom i Enceladusom, zaleđenim satelitima Jupitera i Saturna, i činjenice da krije tajne života iz perioda Miocena. Do otkrića jezera, koje zahvaljujući velikom tlaku i dubini zadržava formu tekućine, došlo je 1993. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene