Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko ne odlazi praznih ruku

Zlatna groznica u Njemačkoj: U rijeci Eder pronađeno zlato!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U rijeci Eder u Njemačkoj pronađeno je - zlato! Zlatna groznica mnoge je potaknula da, baš kao nekad na Divljem zapadu, dođu i okušaju svoju sreću u potrazi.

Još nitko kući nije otišao praznih ruku - ako sjaji onda je zlato, ili makar zlatna prašina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedne milijune kuna U grad razoren tsunamijem stižu anonimne pošiljke zlata Slika nije dostupna Seljani promijenili zanimanje Krenula 'zlatna groznica' na Tajlandu

Entuzijaste predvodi geolog Veit-Enno Hoffmann koji je proučavao taj dragocjeni metal punih 10 godina. Njegova potraga za blagom odvela ga je u Afriku, Aziju i Sjevernu Ameriku, a sad se vratio u Njemačku, javlja Reuters.

'Pročitali smo da se ovdje nalazi zlato pa smo pomislili da bismo trebali doći. Kupili smo posude i krenuli u akciju. Imamo tehnologiju i rado je pokazujemo ljudima. Sve što nađu slobodno mogu ponijeti kući, a na kraju dobiju i diplomu kopača zlata', kazao je Hoffmann koji sa svojim kolegom Gerhardom Stoebenerom drži tečaj iskopavanja zlata već 6 godina. 

Ni Hoffmann ni nitko od njegovih učenika ne gaje iluzije da će postati bogati. No, kao hobi je lijepo ponijeti kući nagradu koju si zaslužio - zlatnu prašinu.

'Ne mislim da se s ovim netko može obogatiti, samo sam htjela vidjeti može li se u Njemačkoj zaista pronaći zlato', kazala je Anja Heine.

U zemlji oko rijeke, tvrde stručnjaci, ima čak 35 tona zlata. kopači su za sada uspjeli izvaditi samo 50 miligrama čija je tržišna vrijednost 20-ak eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene