Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završen drugi dan Chefs Stagea prepun zanimljivih aktivnosti

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR PR PR +2 PR Galerija 1/7 >>
Drugi i posljednji dan najvećeg regionalnog gastronomskog kongresa Chefs’ Stagea ponovno je prošao u znaku zanimljivih aktivnosti koji su krojeni po mjeri baš svakog od 600 hedonista koji uživaju u stvaranju i isprobavanju hrane.

 Posjetitelji su mogli izabrati između 15 aktivnosti koje su pokrivale teme od spremanja i serviranja hrane, kombiniranja okusa pa do tajni ugostiteljske industrije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gastronomski doživljaj u Westgateu Slika nije dostupna Bogat sadržaj Želite provesti blagdane s obitelji na putovanju? Međimurje je idealna destinacija

Uz veliki broj radionica posjetitelji su sudjelovali i na panel raspravama na temu “Fine Dinig i hotelska industrija, “Ribarenje, “Kratki lanci vrijednosti” te na završnom panelu koji je sumirao najvažnije zaključke cijelog kongresa. Na panelu “Zaključak” sudjelovali su Neven Ivandić - Institut za turizam, Frano Matušić - državni tajnik MINT, Wolfgang Schedelberger - Gault & Millau, Elena Arzak - Arzak, Rudolf Štefan - Pelegrini te kulinarska demonstracija 5 chefova koji su prikazali kako bi trebao izgledati održivi jelovnik tipične hrvatske konobe. Na panelu je istaknut plan Hrvatske da se pozicionira kao nova gastronomska ikona Europe.

PR PR

“Gastronomska scena zauzima iznimno važno mjesto u strategiji turističkog pozicioniranja i promoviranja Hrvatske. Hrvatska ima velike gastronomske potencijale kojima je potrebna promocija. Dio gastronomske strategije mora biti i konstantna edukacija I usavršavanje kako bi se održao određen nivo kvalitete.”, rekao je Frano Matušić - državni tajnik MINT.

“Hrana je sama po sebi važan faktor, no i u gastronomiji vrijedi univerzalno pravilo – ako proizvod nije dovoljno dobar, nitko ga više neće kupiti. Na kvalitetnoj hrani treba raditi, to je proces koji nikada ne završava jer čak i hrana postaje dosadna. Također, osim inovativnosti, kvaliteta sastojaka je krucijalna, koliko vidim u Hrvatskoj kvalitetnih sastojaka ima na svakom koraku”, rekla je Elena Arzak.

“Posljednjih pet do šest godina Hrvatska je napravila veliki iskorak u prepoznavanju potreba u pozicioniranju zemlje kao gastronomske ikone Europe. Veliki broj chefova ozbiljno mentorira mlade talente jer su kvalitetno obrazovanje i neprekidno usavršavanje ključ uspjeha. I naš program “Budi Foodie” pokazao je da kod strašno talentiranih mladih ljudi postoji velika želja za ozbiljnim učenjem i mentorstvom te njihovu svjesnost kako bez inovacija koje dolaze iz obrazovne podloge nema dobre kuhinje. “ rekao je Rudolf Štefan.

PR PR

Na masterclassovima se kao prethodnog dana tražilo mjesto više, ali je ovog puta naglasak bio na pastrvi i dnevnom ulovu. “Pastrvom” su se u Nacionalnom parku Krka bavili Angelos Lantos, Ivan Erak i Vanja Puškar, dok je poseban doživljaj masterclassa “Dnevni ulov” posvećenom morskoj ribi na kojem su chefovi Eric Kragh Vildgaard, Ante Božikov, Jurica Obrol, Sakai Fumiko i Damir Tomljanović debatirali o ovoj važnoj temi zajedno s ribarom Antom Skelinom dala činjenica da se odvijao na brodu.

Vrhunac dana bila je dodjela stipendije Zaklade Budi Foodie koja je dio Chefs’ Stage gastronomske platforme, a ima za cilj financiranje usavršavanja mladih talenata u gasrtonomiji i ugostiteljstvu. Zaklada je potpomognuta donacijama strateškog partnera Coca Cola HBC Hrvatska, a umjesto planirane jedna - dodijeljene su čak 3 stipendije.

Završni dan zaključen je gala večerama koje su se ponovno istovremeno održavale tri lokacije: restoranu Pelegrini, šibenskom Narodnom Kazalištu I Galeriji sv. Krševana koja se nalazi u prostoru najstarije šibenske crkvice koja datira iz 12. stoljeća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene