Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačno otkriveno

Zašto nas užasava zvuk škripe noktiju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slušajući zvuk škripe noktiju po površini kao što je ploča, za mnoge je ljude nepodnošljiv zvuk. Skupina znanstvenika iz Beča i Kölna u svom su istraživanju otkrili zašto nam je taj zvuk tako iritantan.

Istraživači, na čelu s Michaelom Oehlerom s Fakulteta komunikacija i medija iz Kölna, otkrili su kako su naše uši konstruirane tako da pojačavanju zvukove koje su na sličnoj frekvenciji kao i ljudski glas, pa se iz tog razloga zvuk škripanja noktiju u ušima dodatno pojačava i time postaje nesnosan i iritantan.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Zvuk kao što je škripanje noktiju po ploči u rasponu je između 2000Hz i 4000Hz, kao i ljudski govor pa je iznenađujuća činjenica da se najgori i najiritantniji zvukovi nalaze baš u tom rasponu frekvencija. 

Za to možemo kriviti oblik ljudskog uha i kanala koji nam zvuk škripanja noktiju pretvara u nepodnošljivu i uznemirujuću buku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene