Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaštitite svoju ušteđevinu od sve slabijeg eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski se građani sve češće odlučuju za pohranu osobne imovine u plemenite kovine. Samo u prvih devet mjeseci ove godine u zlato i srebro konvertirano je više od 15 milijuna eura domaće štednje

 Cijena zlata u zadnjih je osam tjedana dana porasla s 995 eura na 1012 eura za uncu (31,1 gram), dakle oko 1,7 posto, dok je cijena srebra porasla za 2,5 posto, s 12,98 eura na 13,31 eura za uncu. Porast cijene plemenitih kovina još više naglašen zbog pada vrijednosti eura u odnosu na druge vodeće svjetske valute, i to osobito prema američkom dolaru. Neki analitičari predviđaju kako će euro u odnosu na američki dolar u idućim mjesecima dosegnuti paritet.

To za hrvatske štediše nije dobra vijest, jer znači da će se vrijednost i kupovna moć njihove ušteđevine nastaviti umanjivati, i to bez obzira štede li u eurima ili u kunama. Hrvatska narodna banka, naime, vodi politiku čvrste vezanosti domaće valute s europskom, pa kada opada vrijednost euru, nužno opada i vrijednost kune.

Dodatni problem bankarskim je polozima stvorila država koja od početka ove godine oporezuje kamatu na štednju, čime su dobici na oročeni papirnati novac praktički sasvim poništeni.

Trend konverzije novca u zlato ne jenjava

U takvim okolnostima, mnogi se štediše pitaju postoji li uopće dobra alternativa za njihov novac? Može li se osobna ušteđevina uopće zaštititi od obezvrjeđenja?

Hrvatski se građani sve češće odlučuju za pohranu svojih likvidnih sredstava u plemenite kovine. Procjena je da je samo u prvih devet mjeseci ove godine u investicijsko zlato i srebro konvertirano više od 15 milijuna eura domaće štednje. A taj trend masovne konverzije čini se da ne jenjava.

Čuvanje osobne likvidne imovine u zlatu i srebru ima nekoliko značajnih prednosti.

1) Prepoznatljivost diljem svijeta

Investicijske poluge i kovanice od plemenitih kovina mogu se brzo i jednostavno pretvoriti u bilo koju svjetsku valutu bilo gdje u svijetu. Razlika između kupovnog i prodajnog tečaja investicijskih zlatnih poluga i kovanica usporediva je s razlikom između kupovnog i prodajnog tečaja bilo koje dvije valute.

2) Porezne olakšice

Prilikom kupnje investicijskoga zlata (poluge i kovanice) ne plaća se nikakav porez. Također ne postoji ni porez na kapitalnu dobit od rasta cijene plemenite kovine.

3) Diskrecija

Kupnja zlata i srebra smatra se privatnom transakcijom. Država ne zahtijeva nikakvu posebnu papirologiju vezanu uz kupnju poluga i kovanica od plemenitih kovina sve dok to činite novcem koji ste pošteno zaradili i na njega platili porez.

4) Ne postoji rizik treće strane

U slučaju propasti banke u kojoj imate pohranjen svoj novac, država jamči da će vam biti vraćen polog koji nije veći od 100 tisuća eura. Dakle, za sve iznad zajamčenog iznosa postoji tzv. “rizik treće strane”. Prilikom kupnje fizičkog zlata i srebra i njegove pohrane u privatnom aranžmanu taj rizik ne postoji.

Vrhunska usluga

Ukoliko i sami planirate barem dio svoje štednje pretvoriti u zlatne i srebrne poluge ili kovanice, preporučujemo da to učinite kod jednog od najuglednijih regionalnih brokera investicijskim plemenitim kovinama. Tvrtka Tetragram projekt d.o.o. iz Zagreba ima besprijekornu dugogodišnju tradiciju poslovanja na tržištu investicijskim, odnosno, monetarnim zlatom i srebrom. Njezini stručnjaci diskretno će vam i stručno pomoći da odaberete zlatne i srebrne proizvode koji najviše odgovaraju vašim investicijskim i štednim potrebama.

Više informacija o ponudi tvrtke Tetragram možete naći na internetskim stranicama Plemenit.hr ili na korporativnim stranicama Tetragram.hr.

Za više informacija nazovite 01/236-5857 od ponedjeljka do četvrtka 9-17 sati, petkom 9-13 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene