Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Siroti se muškarac sjeća baš svega do tog dana i 13:40, no potom više ne može pohranjivati nove informacije te se, u žargonu rečeno, resetira.


Pacijent (38) kojeg su na sveučilištu u Leicesteru predstavili samo kao Williama, svakoga dana iznova živi 14. ožujka 2005. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Nuspojave lijekova: Čitajte upute o lijeku, upozoravaju doktori Slika nije dostupna Doznajte zašto zaboravljamo ime osobe koju smo tek upoznali!

Naime, on se svakog jutra budi uvjeren da je upravo taj datum, da još uvijek služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled, te potom u nastavku dana gubi nove informacije.

Doktor Gerald Burgess s navedenog sveučilišta je mišljenja da je njegov slučaj jedinstven u svijetu na polju amnezije, te ističe da se siroti Willian baš svega sjeća do toga dana i 13 sati i 40 minuta, ali i da se potom, u žargonu rečeno, naprosto resetira jer nove informacije može čuvati tek 80 minuta.

Droga, alkohol i seks imaju još nešto zajedničko - put do amnezije

"Kako bi normalno funkcionirao supruga ga svakog jutra podsjeća da upali računalo i pročita sve zadatke koje mora taj dan obaviti, kao i da se podsjeti na sve potrebne mu informacije", napisao je Burgess, koji je odbacio optužbe da William lažira bolest, prenosi Leicester Mercury.

Burgess je pojasnio da s njim već radi punih deset godina i da nema šanse da se pretvara, pa dodao kako vjeruje da je kod sirotog muškarca problem to što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, a što u konačnici dovodi do toga da njegov mozak nije u stanju stvoriti nova sjećanja.

Williamov problem je zapravo vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu prebaciti informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje (takvo što je prikazano u mnogim popularnim filmovima kao što je, primjerice, Memento), ali se povijest bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti.

MISTERIOZAN SLUČAJ MLADIĆA S AMNEZIJOM Što se doista dogodilo ovom stručnjaku za informatiku?

Primjerice, William nikada nije pretrpio udarac u glavu niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje, već se samo može nagađati što je bio uzrok stanju u kojemu se danas nalazi.

A Burgess je utvrdio da tek toliko da po Williama problemi kreću neposredno nakon anestezije kod zubara, ali i ističe da nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je kriv za njegove patnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook