Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Siroti se muškarac sjeća baš svega do tog dana i 13:40, no potom više ne može pohranjivati nove informacije te se, u žargonu rečeno, resetira.


Pacijent (38) kojeg su na sveučilištu u Leicesteru predstavili samo kao Williama, svakoga dana iznova živi 14. ožujka 2005. godine.

Vezani članci HGSS na terenu VIDEO HGSS-ovci spasili pacijenta, odvezli ga kroz snježnu mećavu na dijalizu: Imaju važno upozorenje za sve koji planiraju put Ilustracija Što je marburški virus? Vrlo je zarazan, stopa smrtnosti ide i do 88 posto, a ovo su simptomi bolesti

Naime, on se svakog jutra budi uvjeren da je upravo taj datum, da još uvijek služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled, te potom u nastavku dana gubi nove informacije.

Doktor Gerald Burgess s navedenog sveučilišta je mišljenja da je njegov slučaj jedinstven u svijetu na polju amnezije, te ističe da se siroti Willian baš svega sjeća do toga dana i 13 sati i 40 minuta, ali i da se potom, u žargonu rečeno, naprosto resetira jer nove informacije može čuvati tek 80 minuta.

Droga, alkohol i seks imaju još nešto zajedničko - put do amnezije

"Kako bi normalno funkcionirao supruga ga svakog jutra podsjeća da upali računalo i pročita sve zadatke koje mora taj dan obaviti, kao i da se podsjeti na sve potrebne mu informacije", napisao je Burgess, koji je odbacio optužbe da William lažira bolest, prenosi Leicester Mercury.

Burgess je pojasnio da s njim već radi punih deset godina i da nema šanse da se pretvara, pa dodao kako vjeruje da je kod sirotog muškarca problem to što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, a što u konačnici dovodi do toga da njegov mozak nije u stanju stvoriti nova sjećanja.

Williamov problem je zapravo vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu prebaciti informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje (takvo što je prikazano u mnogim popularnim filmovima kao što je, primjerice, Memento), ali se povijest bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti.

MISTERIOZAN SLUČAJ MLADIĆA S AMNEZIJOM Što se doista dogodilo ovom stručnjaku za informatiku?

Primjerice, William nikada nije pretrpio udarac u glavu niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje, već se samo može nagađati što je bio uzrok stanju u kojemu se danas nalazi.

A Burgess je utvrdio da tek toliko da po Williama problemi kreću neposredno nakon anestezije kod zubara, ali i ističe da nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je kriv za njegove patnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju