Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koliko zaliha čokolade imate trenutno kod kuće? Pitanje nije uzalud, jer u skoroj budućnosti, mnogi neće više moći priuštiti si pošten komad čokolade, ili čokoladnih proizvoda.


Konzumacija čokolade u svijetu raste kudikamo brže od proizvodnja kakaa, a to nužno znači drastično poskupljenje čokolade u budućnosti, upozoravaju iz Cocoa Research Associationa, piše popsci.com. Zanimljiv je podatak kako se cijena kakaa udvostručila u posljednjih šest godina.

Vezani članci Kakaovac Čokoladu više nikad nećete gledati isto, pogledajte od čega se zapravo proizvodi Slika nije dostupna Popularna namirnica kao suho zlato: "Maslaca nema do daljnjega"

>> Sad i to: Svijet uskoro ostaje bez helija!

Biljka kakaa raste isključivo u ekvatorijalnom pojasu, na širinama 10 stupnjeva južno ili sjeverno od samog ekvatora, a dodatni je problem što uzgajivačima te biljke fale poticaji za novu proizvodnju, odnosno sadnju novih biljaka, kad postojeće odumru.

Kakaov genom

Čokoladni giganti poput Hershey i Mars Inc., uspjeli su izdvojiti kakaov genom, koji bi trebao poboljšati napore da se uzgoje otpornija stabla kakaa, koja bi davala i više plodova. Mali uzgajivači zarađuju samo 80 centi na dan, a to je nikakav poticaj za daljnji uzgoj.

Prema pisanju Independenta, velik dio tih uzgajivača jednostavno odlaze u velike gradove, u potrazi za boljom plaćom i životom. Konačni rezultat ovakvog trenda pada uzgoja kakaa, mogao bi rezultirati cijenom obične male čokoladice od 60 kuna!

U rangu s kavijarom

Za 20 godina, čokolada bi mogla biti u rangu s kavijarom po cijeni. 'Postat će toliko rijetka i skupa, da si je obični ljudi jednostavno neće moći priuštiti', zaključio je John Mason, izvršni direktor i osnivač Vijeća za istraživanje očuvanja prirode. Ako se prisjetimo, već smo prenosili i vijest sa poskupljenjem i nestašicom helija, koji se između ostalog koristi za napuhavanje rođendanskih balona. Sad će djeci još nestati i čokolada.