Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od svega u ljudskom ponašanju, ništa nije očitije i univerzalnije od smijeha. Ipak, bez obzira na to što se smijemo znamo vrlo malo o načinu na koji to činimo.


U videu 'The Atlantic', dr. Robert Provine, neuroznanstvenik na Sveučilištu Maryland, nudi uvid u način na koji se smijemo. Profesor koji je proučavao smijeh dva desetljeća, kaže da je to nesvjesno ponašanje koje je vjerojatno evoluiralo kao i ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna Jeste li se danas bar jednom nasmijali? Trebali bi... Slika nije dostupna Upoznajte djevojčicu koja se stalno smije

Istaknuo je da se i čimpanze također smiju, iako prema drugačijem obrascu. Izdah čini pravo smijanje. Studije su pokazale da možemo razlikovati iskren i lažan smijeh, zbog načina na koji izlaze iz usta.

Osramotili ga na internetu: Sad on ima razlog za smijeh i ples!

Naime, smijeh izlazi u obliku izdaha koji traje oko 15-tinu sekunde i ponavlja se svaku petinu sekunde. Lažni smijeh ne uključuje takve izdahe. 'Neurološki smo programirani da se smijemo na određeni način. Svaki drugi način je zvuči kao smijeh', rekao je dr. Provine.

Dok smijeh ima mnogo pozitivnih efekata, nije svaki smijeh pozitivan, a što sve dr. Provine kaže o ovom još neistraženom fenomenu, pogledajte u priloženim videima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook