Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezadovoljne rumunjske vještice koriste mačji izmet i lešine pasa, kako bi bacale uroke na predsjednika države i vladu koji ih prisiljavaju na plaćanje poreza.


No, predsjedniku Traianu Basescuu baš i nije smiješno, jer je u toj zemlji vjerovanje u nadnaravno je dio svakodnevice. Tako Basescu i njegovi savjetnici četvrtkom nose ljubičastu odjeću, koja ih navodno štiti od zlih duhova, piše AP.

Vezani članci Andrej Plenković Stigla reakcija Vlade na sramotu u Imotskom: ''Može se suditi predsjedniku, premijeru... nikako ne manjinama'' Rumunjska premijerka Viorica Dancila okružena svojim ministrima nakon pada Vlade (Foto: AFP) Pala Vlada u Rumunjskoj

>> 'Uzeo mi je potenciju voodoo magijom'

Danas bi vještice iz zapadnih i istočnih krajeva Rumunjske trebale izaći na rijeku Dunav i urocima zaprijetiti vladi. Desetak ljutitih vještica zaputiti će se prema Dunavu kako bi bacilo prokletstvo na vladu i korijen mandragore u rijeku, kako bi ih zadesilo zlo.

Pravoslavna crkva tolerira magiju

Magija u Rumunjskoj nije stvar koju se uzima olako. Stoljećima stara praznovjerja sveprisutna su, a tolerira ih čak i pravoslavna crkva, kojoj pripada čak četiri petine Rumunja.

Rumunjska vlada ne pokušava uvesti porez samo vješticama, već i astrolozima, osobama koje se bave balzamiranjem te čak i instruktorima vožnje, za koje se po novom zakonu u toj zemlji da imaju pravi posao. Mnogi kažu kako će zakon teško biti provediv, jer, jer vještice i ostale navedene profesije, svoje usluge naplaćuju u gotovini, a k tome još i u malim anuitetima, od svega sedam do 10 dolara.