Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bosonogi po žeravici

VIDEO: Vatreni ples - hod po žeravici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake se godine povodom dana svete Helene i Konstantina, na glavnom seoskom trgu u bugarskom selu Brodilovu, pleše 'vatreni' ples.

Bugarski Nestinari plesači izvode drevni ritual bosonogog plesanja po žeravici. Okupi se mnoštvo lokalnih gledatelja, a ples se izvodi i u drugim bugarskim regijama. Plesni ritual započinje nakon zalaska sunca, kada se zapali vatra, a sastoji se od kombinacije istočnih ortodoksnih vjerovanja i starih poganskih vjerovanja s planinskog područja na jugu te zemlje. Kada se vatra ugasi i ostane samo žeravica, čuju se zvuci bubnjeva i gajda, a Nestinari plesači plešu bosonogi po žeravici.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Ples je zaštito i UNESCO. 'To je drevni ritual koji izvodimo za zdravlje i sreću svih ljudi na svijetu. Također, to je naša molitva Bogu', rekla je Veselina Ilieva, poznata Nestinari plesačica. Ples se po prvi put spominje u zapisima iz 1862. godine. Bugarska ortodoksna crkva progonila je Nestinari plesače, jer su 'opsjednuti' vragom, iako plesači tijekom plesa nose religizne ikone u svojim rukama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene