Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako pravi grabežljivac , poput leoparda, izgleda u akciji u svojem prirodnom okruženju, nije lako vidjeti niti snimiti. No na internetu se pojavila snimka spektakularnog leopardovog lova antilope.


Lukava velika mačka pritajila se u visokoj travi, čekajući nadolazeće krdo antilopa u njihovom punom naletu. U trenutku kad su antilope prolazile, leopard se skočio i u skoku spektakularno za vrat uhvatio jednu antilopu i prizemljio s njom na tlo, gotovo se ne pomaknuvši s mjesta iz kojeg je skočio.

Vezani članci Slika nije dostupna PORUČILI JOJ BEZ IMALO MILOSTI 'Ti si sramota za čovječanstvo' Slika nije dostupna FOTO Navijačica iz Teksasa pretjerala: EVO zašto je njezina Facebook stranica najomraženija!

>> Ranjeni leopard napao lovca, jedva ga spasili

Leopardi su izraženi samotnjaci. Područja mužjaka su veća i obuhvaćaju najčešće područja nekoliko ženki. Prema jednoj studiji provedenoj u Krügerovom nacionalnom parku u Africi mužjak treba, ovisno o gustoći raspoložive lovine, od oko 16 pa do oko 96 kvadratnih kilometara, dok ženkama treba 5-30 kvadratnih kilometara. U škrtim, lovinom vrlo siromašnim područjima, područja na kojima leopard traži lovinu mogu biti još i značajno veća. Životinje obilježavaju svoja područja i brane ih od istospolnih jedinki svoje vrste prijetećim ponašanjem, a po potrebi i teritorijalnom borbom.

Leopardi obilježavaju svoje područje prije svega mirisom, ali i akustično, glasanjem. U manjoj mjeri ostavlja i optičke signale, tragove kandži na stablima ili na tlu. Obilježavanje ima s jedne strane ulogu obavještavanja mogućih suparnika, ali služi i samom vlasniku za lakše snalaženje u svom području.

Leopard inače može potegnuti i do 60 kilometara na sat u galopu, no to se rijetko viđa. Leopard ga koristi samo u završnoj fazi lova za prevaljivanje zadnjih metara nakon prikradanja žrtvi. Ovaj trk može biti samo kratak. To je naporno i zahtijeva veliki napor srca, što velike mačke mogu izdržati samo kratko vrijeme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook