Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapanjujuće snimke

VIDEO: Pješčana oluja 'obgrlila' Mliječnu stazu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški fotograf Terje Sorgjerd snimio je zapanjujuće snimke Mliječne staze obavijene pijeskom iz pješčane oluje koja je pogodila Saharu 9. travnja. Pogledajte video.

Sorgjerd na svojem profilu na internetskoj stranici Vimeo piše kako je snimka nazvana 'The Mountain' nastala između 4. i 11. travnja na planini Teide. To je vulkanska planina na otoku Tenerife čiji se najviši vrh, El Pico del Teide, nalazi na nadmorskoj visini od 3.718 metara i preko 7.500 metara od dna oceana. Najviši je vrh Španjolske, ali i otoka Atlanskog oceana, te treći po veličini vulkan na svijetu.

Pročitajte i ovo Mliječna staza otvorene prijave Šesta Mliječna staza: Trčite za mentalno zdravlje djece i mladih u školama Slika nije dostupna UNICEF MLIJEČNA STAZA 2022 Borna Ćorić: "Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružati!"

Sorgjerd piše kako je planina Teide jedno od najboljih mjesta na svijetu za fotografiranje zvijezda, pa stoga ni ne čudi što se tamo nalazi i jedna od najpoznatijih astronomskih opservatorija na svijetu - Observatorio del Teide.

Cilj mu je, piše Norvežanin, bio 'uhvatiti' Mliječnu stazu zajedno s jednom od najčudesnijih planina na svijetu. 'Bilo mi je to jedno od najiscrpljujućih putovanja. Puno penjanja na tolikoj nadmorskoj visini i manje od 10 sati spavanja tijekom cijelog tjedna. Bio sam tamo već 10-ak puta i imao sam poduži popis lokacija na koje moram otići da bih snimio ovaj film, ali do sada nisam imao toliko opreme koju sam morao nositi sa sobom', napisao je fotograf.

No, iako je tamo bio već nekoliko puta, ipak je doživio nešto novo. Saharu je naime, 9. travnja pogodila pješčana oluja. Pijesak je oko 3 sata ujutro došao i nad planinu Teide. 'Nebo gotovo da nisam ni vidio. Kamera mi je u tom trenutku bila namještena na 5-osatnu sekvencu snimanja Mliječne staze i bio sam siguran da će mi taj pijesak uništiti snimku. No, na moje veliko iznenađenje, kamera je uhvatila pješčanu oluju koju su osvijetlili Kanarski otoci, pa je sve izgledalo kao oblaci od zlata kroz koje svijetli Mliječna staza. Činilo se kao da zvijeze posebno svjetlucaju', opisao je Sorgherd svoje dojmove.

 

 

The Mountain from Terje Sorgjerd on Vimeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene