Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici koji su proučavali kožu kameleona Furcifer pardalis, otkrili su tajnu kako to čini.


Ne samo da se oslanja na pigment, životinja koristi i fotonske nanokristale u koži kako bi manipulirala svjetlom s iznimnom preciznošću.

Vezani članci Crtež je napravljen pomoću termokromatske boje (FOTO: YouTube/Screenshot) Biste li ukrasili ovako svoj automobil? Crteži s termokromatskom bojom sve su veći hit Slika nije dostupna U kojim bojama vidite ove tenisice? Ludi fenomen opet izazvao burnu raspravu na internetu

Kameleon Furcifer pardalis s Madagaskara je iznimno talentiran mijenjatelj izgleda. Kada su uzbuđeni, koža im mijenja specifične boje: zelena se pretvara u žutu ili narančastu; plavi slojevi postaju bijeli, a crveni svjetliji.

Teško ih je pronaći u divljini, jer se jako dobro kamufliraju. Znanstvenike je zadivilo kako im to uspijeva. Smatrali su da se mijenjanje boja događalo zbog kretanja pigmenta oko i unutar određenih stanica. Pigmenti obično rade tako što upijaju većinu boja. Crveni pigment apsorbira većinu valnih duljina vidljivog svjetla i propušta samo crvene valne duljine koje se odbijaju sa površine.

Znanstvenici otkrili novu vrstu - kameleona manjeg od nokta!

Ovi kameleoni također imaju stanice koje manipuliraju bojom na drugačiji način. Umjesto da upijaju svjetlo, koriste fenomen poznat kao strukturalna boja, koja koristi površinsku nanoskalnu geometriju, kako bi natjerala pojedine valne duljine svjetla da se savinu ili odskoče na specifičan način.

Znanstvenici su kod ove vrste kameleonoma identificirali dva sloja kože sa stanice koje manipuliraju bojom na drugačiji način, a one na gornjem sloju bile su ispunjene nanokristalima gvanina raspoređenih u formaciju rešetke s vrlo preciznim razmakom između svakog kristala. Ključ je, shvatili su - u razmaku.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook