Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba najskupljih i najstarijih violina

VIDEO: Kako zvuči violina od 3 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 3 miljuna kuna vrijedne i stoljećima stare violine bit će izložene u Pragu na velikoj izložbi violina najvećih svjetskih majstora. Sakupljene su iz privatnih zbirki iz nekoliko europskih zemalja, a među najvrijednijim izlošcima su talijanske violine majstora Antonia Stradivarija.

Na violini vrijednoj nekoliko milijuna kuna zasvirao je slavni češki violinist Jaroslav Sveceny. Ona je samo jedna od 40 jedinstvenih violina koje će biti izložene. 'Na njoj se vide ogrebotine koje je napravio svirač prije puno godina. Sve je autentično, ova boja je iz 18. stoljeća', kazao je slavni Čeh.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kineska poduzetnos Selo se odreklo riže, zarađuju na violinama! Slika nije dostupna Violina Stradivari za 1.5 milijuna dolara

Uz violine bit će i starih unikatnih gudala, a svi instrumenti bit će u specijalnim klimatiziranim vitrininama. 'U suradnji s proizvođačima sigurnosnih vitrina morali smo odrediti posebne parametre kako bi vitrine bile vrlo otporne, pogotovo od krađa i vandala', kazao je osiguravatelj Jiri Soukup. 'Na dnu svake vitrine je postavljen betonski uteg kako bi onemogućili lopova da pobjegne s kutijom ili je okrene naopako. Pristup kutijama moguć je jedino odozgo gdje se nalazi dvostruka brava, a s obje stane je specijalno sigurnosno staklo', pojasnio je proizvođač sigurnosnih kutija Matej Palous.

Na mnogim se violinama još uvijek može svirati pa će na jednoj od njih slavni češki violinist svirati na koncertu u dvorani Bedricha Smetane u Pragu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene