Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici u Edinburghu napravili su biogorivo iz, ni više ni manje, nego viskija.


Tim istraživača pronašao je formulu za dobivanje biogoriva iz viskija, koristeći nusprodukte iz procesa destilacije tog škotskog najpoznatijeg alkoholnog pića. Koristeći ostatke tekućine iz bakrenih spremnika i ostatke žita, napravili su alkohol butanol, koji može pogoniti vozilo, jednako kao i ethanol.

Vezani članci Policija u središtu Glasgowa U središtu Glasgowa izbodeno troje ljudi, napadnut i policajac: Napadača ubila policija Slika nije dostupna Kupio bocu viskija za 200.000 dolara

'To je sad već realan prijedlog za veće igrače na području bioproizvođača i proizvođača viskija, da se prihvate tog izazova i donesu ovaj proizvod na tržište. Ukoliko prihvate ovaj izazov, onda nas od uporabe butanola kao goriva dijele samo godine, a ne dekade', istaknuo je profesor Martin Tangney sa sveučilišta Napier, prenosi euronews.net.

Znanstvenici isto tako tvrde kako butanol proizvodi 25 posto više energije od etanola. Može ga se koristiti i u bilo kojem motoru s pogonom na naftne derivate, dok etanol zahtjeva prilagodbu motora njegovoj uporabi. Izreka 'Još jednu čašicu za put', u ovom slučaju dobila bi možda i jedno sasvim novo značenje.