Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to je moguće

VIDEO: Gorivo iz viskija, bez izmjena na autu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u Edinburghu napravili su biogorivo iz, ni više ni manje, nego viskija.

Pročitajte i ovo Ilustracija oboren rekord Ovo je najskuplji viski na svijetu, prodan je za vrtoglavu cifru Poplava u Danskoj velike poplave i alarmi VIDEO Oluje pogodile Britaniju, Francusku i Dansku: Dvoje mrtvih u Škotskoj

Tim istraživača pronašao je formulu za dobivanje biogoriva iz viskija, koristeći nusprodukte iz procesa destilacije tog škotskog najpoznatijeg alkoholnog pića. Koristeći ostatke tekućine iz bakrenih spremnika i ostatke žita, napravili su alkohol butanol, koji može pogoniti vozilo, jednako kao i ethanol.

'To je sad već realan prijedlog za veće igrače na području bioproizvođača i proizvođača viskija, da se prihvate tog izazova i donesu ovaj proizvod na tržište. Ukoliko prihvate ovaj izazov, onda nas od uporabe butanola kao goriva dijele samo godine, a ne dekade', istaknuo je profesor Martin Tangney sa sveučilišta Napier, prenosi euronews.net.

Znanstvenici isto tako tvrde kako butanol proizvodi 25 posto više energije od etanola. Može ga se koristiti i u bilo kojem motoru s pogonom na naftne derivate, dok etanol zahtjeva prilagodbu motora njegovoj uporabi. Izreka 'Još jednu čašicu za put', u ovom slučaju dobila bi možda i jedno sasvim novo značenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene