Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Videosnimka napravljena na vulkanu Etni pokazuje kako je moguće hodati po lavi, a to je pokazao jedan muškarac na snimci.


Na YouTube servisu se pojavio video koji prikazuje muškarca kako u pet koraka prelazi preko toka lave na vulkanu Etna u Italiji. Pri zadnjem koraku, ispod njegove cipele pojavio se plamen, no muškarac je bez posljedica prešao užarenu masu.

Vezani članci Erupcija vulkana i rijeke lave na Havajima (Foto: Arhiva/AFP) - 3 Kaos na Havajima zbog erupcije vulkana: Rastu tenzije među stanovništvom, snimljena i pucnjava Havaji: Lava u dvorištu (Foto: screenshot/Reuters) - 3 Ispred uništenog doma dočekao ga zastrašujući prizor: "Zvuk je bio zaglušujući, poput 100 teretnih vlakova"

>> Etna ponovno izbacuje dim i lavu

Američki geolog Erik Klementti, sa Sveučilišta Denis u Ohiju, pojasnio je kako je nepoznatom muškarcu to uspjelo.

Lava u trenutku kad izlazi na površinu, ima oko 1.000 stupnjeva, a temperatura zraka je oko 25 stupnjeva Celzija. Velika je to temperaturna razlika, zbog koje se stvara kora na površini lave i povećava viskoznost, koja je dovoljna da se preko istog toka lave može prehodati (iako se to ne preporučuje).

Klementti napominje u svojem komentaru snimke, kojeg prenosi Daily Mail, kako je tok lave na snimci spor i postoji tamna kora na njoj, što ukazuje i na to da se lava već dosta ohladila. Isto tako, Klementti vjeruje kako je tok lave na snimci daleko od izvora, baš zato jer je jako usporen.

Da se slučajno dogodilo ono najgore, odnosno da je smioni hodač po lavi upao u nju, Klementti tvrdi kako bi sva voda u njegovom tijelu trenutno prokuhala, pretvorila se u paru te da bi njegovo tijelo eksplodiralo iznutra.

Pogledajte snimku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook