Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašava živote

VIDEO Automehaničar izmislio spravu za lakši porod!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan argentinski automehaničar izmislio je spravu koja bi mogla obilježiti povijest medicine.

Stavljanje vrećice preko bebine glave može se činiti kontradiktornim, ali to je upravo ono što 59-godišnji automehaničar Horte Odon predlaže kako bi se olakšao porod, piše B92.

Pročitajte i ovo Ilustracija PROSVJED U SREMSKOJ MITROVICI "Rodilište, a ne mučilište": Jeziva iskustva rodilja digla Srbiju na noge Ilustracija Mučan slučaj Doktor iz Srbije kojega je rodilja optužila za smrt svoje bebe i nasilje tijekom poroda javio se policiji

Naime, sprava 'Odon', pomaže pri sigurnom izvlačenju bebe zaglavljene u porođajnom kanalu. Vrećicu je potrebno staviti oko bebine glave, napuhati ju i zatim bebu izvući van.

 >>VIDEO Dečki prvi put vidjeli kako izgleda porod...

Horte Odon prototip sprave napravio je u svojoj kuhinji uz pomoć staklenih vrčeva, kćerkine lutke i plastične vrećice s platnenom ručkom. Svoj izum je predstavio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a jedna američka tvrtka ponudila mu je licencu za proizvodnju.

Ginekolozi i primalje hvale ovaj izum. Smatraju kako bi Odonov izum mogao spasiti mnoge bebe u zemljama u razvoju, pa čak i smanjiti broj carskih rezova.

'Ovo je jako uzbudljivo. Već godinama nije bilo nikakavog napretka na tom području', rekao je dr. Mario Merialdi, glavni koordinator za poboljšanje preinatalnog zdravlja pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U svijetu godišnje se dogodi 137 milijuna poroda, od kojih je 10% s teškim komplikacijama. Više od 5 milijuna beba i čak 260 tisuća žena umre pri porodu. Najčešći uzrok komplikacija su prestanak trudova i zaglavljivanje bebe u porođajnom kanalu. Kako bi se beba izvukla van, koriste se vakuum pupme, ali kod ove metode postoji veliki rizik da se dijete ozlijedi.

Odonov izum već je testiran prilikom poroda tridesetak Argentinki. Daljnja testiranja predviđena su u Kini, Indiji i Južnoj Africi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene