Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako se bojite morskih pasa i paranoični ste oko dronova, onda su svjetska mora za vas upravo postala mjesto koje sve više gube na svojim čarima. Naime, američka mornarica testirala svoje najnovije tajno oružje - 'Ghost Swimmera', robotskog drona koji izgleda i pliva poput morskog psa.


Nova igračka američke mornarice razvijena je u sklopu Project Silent NEMO, kojem je cilj istražiti sve moguće koristi podvodnih dronova. Težak je oko 45 kilograma i dug oko metar i pol, čime je zapravo sličniji tuni nego morskom psu, prenosi sfgate.com.

Vezani članci Slika nije dostupna Američka vojska: 'Imamo odgovor na najveće prijetnje Rusije i Kine' Slika nije dostupna VELIK, LIJEP I VRIJEDAN PREKO 4,4 MILIJARDE DOLARA Ovaj razarač je još jedno 'veliko bacanje novca'

Ghost Swimmer može zaroniti na dubine i do 100 metara, stoji u priopćenju američke mornarice.

Posljednjih nekoliko tjedana taj je dron prikupljao podatke o plimi i oseki, morskim strujama i vremenskim uvjetima pored mornaričke baze Little Creek-Fort Story na Virginia Beachu.

Rusija će Arktik nadzirati flotom dronova

'Ghost Swimmer će omogućiti mornarici da ima ima uspjeh u više tipova misija, dok će istovremeno naši ronioci i mornari biti sigurni', istaknuo je Michael Rufo, direktor tvrtke Boston Engineering Advanced Systems Group, koja je napravila taj podvodni dron.

No, Ghost Swimmer nije jedini podvodni uređaj kojim Pentagon želi oponašati morska stvorenja kako bi postigao maksimalni učinak u skrivanju od neprijatelja. Pentagon eksperimentira i s dronovima koji se kreću poput jegulja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook