Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Japanu je sve popularnija gimnastika s katanom odnosno japanskom sabljom. Žene samuraji čeličnom voljom u mjesec dana skidaju i do pet kilograma.


U feudalnom Japanu sablja je bila rezervirana za samuraje koji su sjekli neprijatelje, dok danas služi za skidanje suvišnih kilograma i uklanjanje stresa, prema novom konceptu aerobika.

Vezani članci Migranti na Lezbosu "Nema hrane, nema mlijeka za bebu": Migranti s Lezbosa spavaju uz cestu, stotine maloljetnika prevezene na kopno Migranti, ilustracija U sukobu migranata u Velikoj Kladuši jedan teško ozlijeđen, dio pokušao spriječiti policijski očevid

Kako bi izbjegli da se seansa gimnastike ne pretvori u krvavu kupku, sječiva su napravljena od drva prekrivena poliuteranskom pjenom, ali zato sudionice imaju čeličnu volju: njihov je cilj izgubiti do pet kilograma u mjesec dana. Uspjeh 'Samurajskog kampa' koji se poklapa s obnovom zanimanja za vrline ratnika srednjovjekovnog Japana, iznenadio je čak i njegovog izumitelja Takafujija Ukona (31), koreografa, plesača i stručnjaka za fitnes.

Kad je uveo katanu (japansku sablju) na tečajeve gimnastike prošle godine, ciljao je prvenstveno na mušku klijentelu. 'Mislio sam da je sablja rezervirana za muškarca a lepeza za žene', objašnjava on. Desilo se suprotno: više od 100 žena već se upisalo na tečaj po cijeni od 2000 jena (16 eura) na sat. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju