Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najčešći uzroci gubljenja su pogreške pri etiketiranju i rukovanju.


Oko 25 milijuna komada prtljage izgubljeno je privremeno ili trajno u zračnim lukama tijekom 2009. što je aviokompanije stajalo 2,5 milijarde dolara. Polovica prtljage (52 posto) je izgubljena tijekom transfera, dok 16 posto prtljage nije krenulo iz zračne luke tijekom polaska, navodi se u podacima Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA).

Vezani članci Snimka pada žičare u Italiji VIDEO Objavljena stravična snimka pada žičare u Italiji, kada je poginulo 14 ljudi Cijepljenje Srušio se za vrijeme cijepljenja, a internet ga već prozvao najgorim glumcem na svijetu

Pogreške pri etiketiranju i rukovanju najčešći su uzroci gubitaka, naglašava jedan stručnjak za elektroničko etiketiranje prtljage. Velika većina izgubljene prtljage se pronađe i preda vlasnicima tijekom 48 sati, ali 850 tisuća komada putnih torbi (ukupno 3,4 posto) i dalje se traže ili su ukradene, primjećuje SITA.

Ali organizacija ponosno ističe da su u posljednjih godina dana gubitci prtljage u padu za 23,8 posto, tj. 40 posto od 2007. godine. Dio tog pada se može pripisati manjem broju putnika koji su putovali prošle godine, ali pad od 2,9 posto putnika je bitno niži od 23,8 posto manje izgubljene prtljage, naglašava organizacija. Usavršenje sustava vođenja prtljage i provjere putnika su također pridonijeli tom padu, naglašava se. (Hina)