Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posada malo 'gucnula'

U sanduku antarktičkog viskija fali boca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je otvoren sanduk s viskijem koji je više od sto godina ležao pod ledom Antarktike, a pripadao je istraživaču Ernestu Shackletonu, poznatom pioniru Južnog pola, jedna je boca nedostajala.

Sanduk viskija koji je početkom godine ekspedicija pronašla u kolibi u kojoj je boravio Shackleton odnesen je u muzej Canterbury u Christchurchu, na Novom Zelandu. Nakon što je sanduk određeno vrijeme proveo u strogo kontroliranim uvjetima, u jučer je pažljivo otvoren. U sanduku je bilo 11 boca viskija, dobro umotanih u papir i slamu. Dvanaeste nije bilo, a jedna od preostalih nije bila puna do vrha, pa su u muzeju zaključili da je netko od članova Shackletonove ekspedicije malo 'gucnuo' prije nego je bocu vratio na mjesto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sele u zrak VIDEO: Iz ruševina Christchurcha dolazi najbolji jetpack Slika nije dostupna Izdano upozorenje na tsunami Novi Zeland pogodio potres 6,6 po Richteru

>> VIDEO: Na Antarktiku pronašli viski iz 1909.

Na etiketi boca pisalo je ime Endurance, kako se zvao brod kojim je Shackleton putovao 1914., a ne Nimrod, kojim je plovio 1907. Englesko-irski istraživač Ernest Shackleton pošao je u osvajanje Južnog pola između 1907. i 1915. Zbog nedostatka hrane ekspedicija se zaustavila na 160 km ispred cilja. No po povratku u domovinu, kralj Eduard VII. ipak je Shackletonu dodijelio viteški naslov. Pet sanduka viskija i konjaka koji su pripadali istraživaču pronađeni su u ledu Antarktike, priopćili su u veljači članovi novozelandske organizacije Antartic Heritage Trust koja ih je i pronašla. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene