PR
PR

Jedna od najmodernijih aktivnosti današnjice – trgovina cijenom zlata na svjetskoj burzi putem interneta. Brokerska kuća Fortrade, specijalno čitateljima "Dnevnika", poklanja kompletan priručnik "Kako trgovati cijenom zlata online".


U ovom priručniku naučit ćete kako možete trgovati cijenom zlata (takozvani CDF-i) iz udobnosti svog doma. 

Besplatni priručnik možete preuzeti OVDJE. 

Vezani članci PR Kako trgovati cijenom zlata online, iz svoje kuće PR Želite naučiti kako uspješno upravljati vlastitim kapitalom? Onda je ovaj besplatni tečaj za Vas!

Zlato se tradicionalno smatra simbolom bogatstva, ali također se često koristi kao sigurna investicija koja zadržava svoju vrijednost u kriznim vremenima. Prema trenutačnim procjenama, kroz povijest do sada, iskopano je oko 190.040 tona, od čega je oko dvije trećine iskopano od 1950. godine. Svake godine izrudari se oko 2.500-3.000 tona i premda se proizvodnja u posljednjih nekoliko godina intenzivirala, očekuje se da će u narednom periodu ipak doći do njenog usporavanja.

"U drugom tromjesečju 2018. godine, zalihe zlata su porasle 3% na godišnjoj razini što spada u najveća zabilježena tromjesečna povećanja. Rast proizvodnje može se pripisati kontinuiranom rastu nekoliko projekata, ali i smanjenju kapitalnih izdataka tvrtki koje se bave proizvodnjom zlata", kažu u Fortradeu.

Međutim, pored rasta proizvodnje raste i potražnja za zlatom. U posljednjem desetljeću, došlo je do fundamentalne promjene u ponašanju središnjih banaka kada je u pitanju zlato, što je dovelo do preispitivanja njegove uloge i značaja nakon financijske krize 2018. godine. Središnje banke zemalja u razvoju povećale su svoju zvaničnu kupnju zlata, dok su europske banke skoro zaustavile prodaju, tako da ovaj sektor sada predstavlja značajan izvor godišnje potražnje za ovim plemenitim metalom. Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, središnje banke su prodale oko 7.853 tona zlata između 1987. i 2009. godine, dok su u periodu između 2010. i 2016. kupile 3.297 tona.

"Ipak i pored impresivne fizičke potražnje, cijena zlata je tijekom 2018. godine pala 8,5% pod utjecajem jačanja američkog dolara do koga je došlo uslijed normalizacije monetarne politike Federalnih Rezervi i rasta kamatnih stopa", navode iz Fortradea.

Proteklo desetljeće bila je prilično burno za investitore u zlato. 2011. godine cijena zlata dostigla je rekordno visoku vrijednost od 1.920 dolara za uncu da bi do 2015. godine pala čak 45%. Nakon toga ponovno je došlo do oporavka i rasta cijene od 18%, a trenutačna cijena zlata kreće se oko 1230 dolara po unci.

Fortrade Ltd je autoriziran i reguliran u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

CFD-i su kompleksni instrumenti i nose visoku razinu rizika od brzog gubljenja novca zbog upotrebe poluge. 71% retail klijenata gubi novac trgujući preko ovog providera. Trebali biste razmotriti razumijete li funkcioniranje CFD-a i možete li si priuštiti visoki rizik od gubitka novca. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na racunu za trgovanje. Ovi proizvodi možda nece biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Fortrade ne prihvaca bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteci. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za tocnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.