Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od razloga zašto je tome tako jest, naravno, zaokupljenost današnjih klinaca digitalnom tehnologijom.


I dok je nekoć djecu doslovno trebalo tjerati iz parkova - jer je boraviti na klupicama tada značilo što i danas biti na Facebooku - čak 75% današnjih malih Britanaca na zraku boravi manje čak i od zatvorenika, dok petina uopće ne izlazi iz kuća!

Vezani članci Počelo suđenje ocu s Paga U Zadru počelo suđenje ocu monstrumu s Paga: Iskaze će dati svjedoci i psihijatrijski vještak Ronnie Wood u parku (Foto: Profimedia) Ovako to izgleda kad 72-godišnji roker trči za blizankama koje je dobio s puno mlađom ljepoticom

Do te su poražavajuće spoznaje došli tamošnji istraživači koje je financirala tvrtka Persil i na čiju se anketu odazvalo dvije tisuće roditelja djece u dobi od pet do dvanaest godina. 

Prema njihovim priznanjima, djeca im na zraku dnevno provode manje od sata (preporuka Ujedinjenih naroda je da zatvorenici minimalno 60 minuta dnevno šeću ili vježbaju na otvorenom), a glavni razlozi za to su strah roditelja da im se nešto ne dogodi, nedostatak zelenih površina i, naravno, zakupljenost današnjih klinaca digitalnom tehnologijom.

Isto je istraživanje otkrilo i to da mali Britanci dvaput više provode vremena igrajući se ispred monitora negoli na otvorenom, pa i unatoč tome što roditelji imaju svijest o tome da je 'zujanje' po parkovima od esencijalne važnost za razvoj i zdravlje njihove djece.

Kakve je situacija u Hrvatskoj ne želimo nagađati, ali da su se i ovdje prilike promijenile na gore, uopće ne bi iznenadilo. Realno gledajući, vjerojatno i jesu.