Obavijesti Pretražite Navigacija
Riješite test!

TEST Doznajte imate li muški ili ženski mozak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi dobro znamo stereotipe o muškom i ženskom mozgu, no znate li kakav je vaš mozak?

Vječna rasprava - postoje li doista razlike u mozgu muškaraca i žena ili su one samo posljedice široko uvriježenih stereotipa. Primjerice, vjeruje se kako su muškarci bolji u prostornoj orijentaciji, a žene u multitaskingu, no postoji li u našem mozgu već neka predispozicija da to doista tako bude ili se to javlja kao posljedice rodne uvjetovanosti u društvu?

Pročitajte i ovo Rupa u Mečenčanima - 1 hrvatska anomalija I svjetski mediji pišu o rupama u Mečenčanima: "Selo u kojem je zemlja postala švicarski sir" Slika nije dostupna Zagrebu muški i ženski slalom osigurani do 2010.

Otkriveno kako mozak mentalno putuje kroz vrijeme

U BBC-evoj emisiji Horizon zamolili su stručnjake da pokušaju razjasniti o čemu se točno radi. Profesorica Alice Roberts i dr. Michael Mosley bacili su se na posao sa sasvim drugačijih stajališta.

Prof. Roberts tvrdi kako su razlike među muškarcima i ženama nastale djelovanjem kulture različitog ponašanja prema djevojčicama i dječacima. To je pokazala i na primjeru - djevojčice je obukla u dječake, a dječake u djevojčice i promatrala kako se ljudi odnose prema njima. Odrasli su se, sasvim nesvjesno, prema dječacima odnosili znatno nježnije, a prema djevojčicama grublje zbog čega su one gotovo odmah postale grublje i počele se igrati s kamionima i autima.

Zaboravite sve što ste čuli o razlikama između muškog i ženskog mozga!

Dr. Mosley je pak kazao kako vjeruje da ipak postoji i biološka razlika u načinu na koji funkcioniraju muški i ženski mozak. Smatra kako majke koje u tijekom trudnoće proizvode više testosterona rađaju djecu s 'muškim mozgom' - tj. djecu kod koje će kasnije prevladati sistematičnost nad empatijom, za razliku od 'ženskog mozga' kod kojeg prevladava empatija.

Tvrdi kako postoji i fizički indikator muškog i ženskog mozga. Ako su vam prstenjak i kažiprst otprilike iste duljine imate ženski mozak, tj. kod vas prevladava empatija, a ako je prstenjak duži znači da ste sistematičniji i imate 'muški mozak'.

Ipak, kako se ne bi ovaj zaključak temeljio samo na duljini prsta napravljen je i jedan poseban test. Riješite ga OVDJE i doznajte imate li muški ili ženski mozak. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene