Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PR Kingdom u Zagrebu

Tajnik princeze Diane otkriva detalje o njezinom braku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
PR Kingdom koji će se održati 11. lipnja u hotelu Regent Esplanade u Zagrebu, najočekivaniji je PR događaj ove sezone u Hrvatskoj.

Uz mnogobrojne međunarodne PR gurue, hrvatsku javnost zainteresiralo je i gostovanje nekadašnjeg osobnog tajnika princeze Diane Patricka Jephsona te glasnogovornice princa Charlesa Colleen Harris.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi globalni PR događaj u Hrvatskoj Princeza Diana protiv Princa Charlesa na događaju PR Kingdom Slika nije dostupna Nova istina 'Lady Di je znala da će je Charles ubiti'

Za dva tjedna predstavit ćemo obje strane najpoznatije kraljevske priče. Započinjemo s Patrickom Jephsonom, čovjekom koji je devet godina oblikovao javni imidž princeze Diane.

Patrick je rođen i odrastao u Irskoj. Magistrirao je politologiju na prestižnom Cambridgeu, a potom primljen u Kraljevsku vojsku, unutar koje je služio po cijelom svijetu prije nego što je odabran za obavljanje dužnosti na kraljevskom dvoru. Osam godina radio je kao dvoranin i kao prvi i jedini osobni tajnik Njezinog Visočanstva princeze Diane. Imenovan je pukovnikom Kraljevskog Viktorijanskog Reda (Royal Victorian Order).

Njegov rad za princezu Dianu uključivao je svakodnevni kontakt s dužnosnicima na svim razinama, sve do poglavara države. Organizirao je Dianine javne dužnosti, pratio je na putovanjima po svih pet kontinenata te susretao ličnosti poput premijerke Margaret Thatcher, predsjednika Georgea H.W. Busha, Majke Tereze, Luciana Pavarottija i cara Japana.

Iako mnogi tvrde da je brak princeze Diane i princa Charlesa bio prijevara, Patrick na njihov brak gleda drugačije: 'Voljela je svog muža, voljela je oca svoje djece. Poštovala je supruga kao budućega kralja. Takvo poštovanje nažalost nije bilo obostrano i to je bio uzrok mnogih problema u braku'.

Patrick tvrdi da je Lady Di zaista željela da njezin brak s princom Charlesom uspije. 'Ne vjerujem da je to bila njena odluka do kraja njihova braka. Iskreno, smatram da je princ Charles odlučio o kraju braka varajući je s ljubavnicom. Kada su Diana i Charles surađivali, bili su nepobjedivi. Bili su fenomenalni zajedno. Nisam ni na čijoj strani, ali to što njihov brak nije funkcionirao utjecalo je na cijelu Monarhiju.

Također tvrdi da Dianina opasna veza s Dodijem Al-Fayedom nije imala budućnost: 'Nadam se da se barem zabavila u toj vezi. Ne vjerujem da je to moglo opstati. No, nagađam da je veza bila potencijalno opasna jer je dovodila Dianu u opasne situacije. S druge strane, moramo se zapitati zašto se Diana našla u toj situaciji? Zašto je bila u Parizu s Dodijem Al-Fayedom, a ne u Kengsingtonskoj palači živeći sretan obiteljski život i veseleći se svijetloj budućnosti kao kraljice? To je pitanje koje si moramo postaviti'.

Jephson je podnio ostavku na mjesto osobnog tajnika godinu dana prije Dianine smrti. Mnogi tvrde da je otišao zbog poznatog Panorama intervjua, kada je ispred 20 milijuna gledatelja Lady Di razotkrila mnoge tajne britanske kraljevske obitelji. Patrick to demantira te tvrdi da je otišao jer bi se u suprotnom morao sukobljavati s Dianinim odvjetnicima. 'Otišao sam 1996. kada je njen razvod bio pri kraju. Postalo mi je jasno da će doći do borbe između Dianinih i kraljičinih odvjetnika, a tada bih se našao u poziciji podijeljene odanosti'.

'Bio sam u šoku'

O smrti princeze Diane kaže: 'Bio sam u šoku, naravno. Na osobnoj razini bio sam potresen, a na poslovnoj razini zabrinut, jer Diana više neće moći postići ništa što je željela. Osjećao sam da je svijet pretrpio veliki gubitak'.

Ne vjeruje u mnoge teorije da je princeza Diana ubijena. 'Vjerujem da priča o pozadini smrti takve velike ličnosti kao što je bila Diana nikada ne može biti dosadna. Njena smrt, način na koji je umrla, uvijek bi bio zanimljiv javnosti. Vjerujem da je način na koji je umrla bila nesreća i to neizbježna nesreća. Smatram da je poginula zbog prevelike brzine i jer nije bila vezana sigurnosnim pojasom. Ljudi stalno umiru u prometnim nesrećama.

Mogu razumjeti ljude koji su pomislili da se zbog nekih okolnosti nesreće radi o teorijama zavjere. Istraživao sam njezinu smrt i dao sam izjavu o toj istrazi. Znam da je nesreća podigla mnoga pitanja na koja nikada nije odgovoreno. No, po mojemu mišljenju, nema sumnje u način na koji je princeza Diana umrla. Zauvijek ostaje otvoreno pitanje zašto je morala umrijeti na takav način i zašto se nismo više bavili njenim životom, a ne njezinom smrću'.

Princeza Diana najviše je utjecala na Patricka svojim pozitivnim pristupom životu. 'Naučio sam od Diane da i najtežim situacijama u životu treba pristupati sa smislom za humor, uvijek očekujući pozitivan ishod. To me neprestano ohrabruje'.

Patrick je samo jedan od govornika na prvom globalnom PR događaju u Hrvatskoj. Nova TV i Dnevnik.hr su ekskluzivni medijski partneri događaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene