Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Život iznad Arktičkog pojasa može biti izazovan, iako uvijek postoji jedno logično rješenje - selidba. Stanovnici Kirune, najsjevernijeg grada u Švedskoj, odlučili su se upravo na takav potez.


Kiruna ima problem i u tijeku je dugotrajan proces preseljenja središta tog švedskog grada 2,9 kilometara istočno, kako bi se izbjegla mogućnost da isto središte ne završi dva kilometra ispod površine tla.

Vezani članci Sudar brodova u Baltičkom moru - 4 Zbog havarije na Baltiku pritvorena dvojica članova posade - Hrvat i Britanac. "Nemar u pomorskom prometu, ubojstvo iz nehaja i pijanstvo" Sudar brodova u Baltičkom moru - 4 Jedna osoba poginula u sudaru brodova kod Švedske, uhićen i Hrvat: Uzrok nesreće je pijanstvo?

Tu prijetnju predstavlja rudnik željeza, žila kucavica i glavni izvor zapošljavanja za 18.000 stanovnika Kirune, koji željeznu rudu kopa direktno ispod gradke jezgre. Kako željezničke stanice, civilne zgrade, trgovine i stanovi ne bi bili ugroženi, moraju se preseliti gotovo tri kilometra istočno, na sigurnu lokaciju, prenosi Insider.

Projekt preseljenja gradske jezgre pokazao se izuzetno izazova i potrajat će između 20 i 30 narednih godina, prije nego li bude dovršen. Švedska je o tom projektu snimila i simpatičan dokumentarac.

Povijesne građevine, poput crkve, koja je nekoć bila proglašena i najljepšom građevinom u Švedskoj, preselit će se u jednom komadu, dok će građevine manje važnosti biti srušene i ponovno izgrađene tri kilometra istočno.

Novi gradski centar bit će moderan i kompaktan, ističe tvrtka White, koja je zadužena za njegov novi dizajn. Po dovršetku selidbe gradsje jezgre na novu lokaciju, na njezinom starom mjestu izgradid će se javni park.

Posjetiteljima Kirune nudi se i turistička tura o tome kako rudnik željeza i njegove aktivnosti utječu na sam grad.

Niže priložen je i dokumentarac o Kiruni i velikom projektu selidbe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju