Drugi Svečani bal, jedno od najznačajnih društvenih događanja, bit će održan 24. siječnja u HNK-u u Varaždinu. Partner Svečanoga bala je 73. bal gradiščanskih Hrvata, koji se održava u hotelu Schönbrunn u Beču

Galerija


Svečani bal Varaždinske županije, jedan od najznačajnih društvenih događaja, mjesto sklapanja novih prijateljstava, diplomatskih, kulturnih i političkih aktivnosti te poslova, bit će održan u petak, 24. siječnja, u HNK-u u Varaždinu. Posebna je čast što se Svečani bal održava pod pokroviteljstvom predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Uvjeren sam da će naš Bal biti prepoznat kao jedna od glavnih manifestacija u okviru predsjedavanja Hrvatske EU-om - rekao je župan Radimir Čačić.
Partner 2. Svečanoga bala je 73. bal gradiščanskih Hrvata, koji se održava u hotelu Schönbrunn u Beču, pa je program Bala Varaždinske županije u prosincu predstavljen i u glavnom gradu Austrije. Na predstavljanju je, uz predstavnike gradiščanskih Hrvata i građane Beča, bio i predstavnik Veleposlanstva RH u Republici Austriji Silvio Kus.

- Oživjeli smo balsku tradiciju i pripremili iznimno zanimljiv program, a posebno nas veseli što je naš partner Bal gradišćanskih Hrvata koji ima tradiciju dužu od sedam desetljeća. Gostima našeg Svečanog bala ponudit ćemo eminentne glazbenike, svojim odorama pažnju će plijeniti povijesne postrojbe na čelu s našom Husarskom gardom, a bit će tu i modne dizajnerice. Gostima će se ponuditi najbolje što gastronomija Varaždinske županije ima, a na taj način ćemo promovirati naše OPG-ove, odnosno proizvodnju domaće hrane – najavila je Natalija Martinčević, predsjedavajuća županijskog TZ-a i predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala.

Glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata Petar Tyran rekao je da odaje priznanje Županiji na ovome kulturnom doprinosu. - To je lijepi početak suradnje jer kultura i turizam nemaju granice – istaknuo je Tyran.

Program Svečanoga bala

Svečani bal Varaždinske županije i ove će godine biti mjesto na kojem će biti predstavljeno ono najbolje što Varaždinska županija ima u području glazbe, mode, gastronomije te enologije. Pridružit će nam se višestruko nagrađivani ansambl Varaždinski komorni orkestar, koji je rangiran među najboljim hrvatskim orkestrima u povijesti, zatim MozART bend sastavljen od vrhunskih glazbenika. Operna diva Jelena Štefanić, koja već godinama svojim glasom zadivljuje publiku najznačajnijih europskih i svjetskih opernih pozornica, nastupat će uz pratnju Filipa Hozjaka, člana sastava Četiri tenora.

U programu će također biti mlada pjevačica Lucija Spevec koja je svoje glazbeno obrazovanje, nakon Varaždina, nastavila na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost.

Za modnu reviju pobrinut će se varaždinske modne kreatorice, koje su na prošlogodišnjem Svečanom balu pokazale svoj neupitan talent. Povijesna postrojba Husari bit će neizostavan dio balskog ozračja, a ove godine pridružit će im se i Varaždinska građanska garda - Purgari, Križevačka djevojačka straža, Karlovačka građanska garda te kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske te postrojbe iz Linza, Das Traditions-Dragonerregiment No. 7 „Herzog von Lothringen und Bar“, 1. Eskadron Linz.

Kako bi program bio što raznovrsniji, na balskoj pozornici pridružit će se i popularni Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske za čije se koncerte nerijetko traži karta više.

Nagrađivani kulinarski majstori hotela Minerva bit će zaduženi za bogatu gastronomsku ponudu od autohtonih namirnica. Bit će poslužena Toplička torta, pripremana po originalnoj recepturi iz 19. stoljeća, zatim purgarski gulaš kao neizostavno jelo koje se pripremalo na svim značajnim događajima u Varaždinu i okolici, purgarske piškote pripremljene s tajnim sastojkom, pa čak i purgerski klipič kojeg krasi poseban oblik. Ovo je samo dio bogate gastronomske ponude koja će krasiti stolove na Svečanom balu.