Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isus bio u braku?

Stručnjaci potvrdili: Fragment na papirusu o Isusovoj ženi nije lažan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza napravljenih testova, Harvardski profesor tvrdi da je, fragment papirusa u kojem se spominje da je Isus imao ženu drevni dokument , a ne falsifikat.

Tekst je napisan na koptskom i sadrži dijalog u kojem Isus govori 'moja žena'.

Pročitajte i ovo Uhićenje policajca ubojice Problematična osoba Užas u trgovačkom centru u Tuzli: Policajac ubio ženu, pojavile se snimke uhićenja Drevni rukopis, ilustracija (Foto: AFP) Razgovori s Jakovom Izgubljen više od 1500 godina: Otkriven tekst s tajnim Isusovim učenjima

Karen King, profesor na Harvard Divinity School, u svojoj recenziji za Harvard Theological piše kako je sporni papirus gotovo sigurno proizvod drevnih kršćana i vjerojatno potječe iz osmog stoljeća u Egiptu. Do tog otkrića došao je na temelju karbonskih podataka te kemijskog testiranja tinte.

Profesor King i njegov stručni tim su dokazali da niti jedno od napravljenih istraživanja nije pokazalo da je fragmenat moderna izmišljotina ili krivotvorina.

Fragment. koji ima neke čitljive linije na prednjoj i na stražnjoj strani, sadrži riječi: 'Isus im reče 'Moja žena... Ona će također biti moj učenik.'

James Yardley sa Sveučilišta Columbia i Alexis Hagadorn na Sveučilišta Columbia Liberaries, koristili su tehniku

Malcolm Choat sa Sveučilišta Macquarie pregledao fragment u HDS-u i ponudio neovisnu procjenu rukopisa.

Vatikan: Fragment 'evanđelja Isusove žene' je krivotvorina

Profesor King prvi put je objavio postojanje fragmenta u rujnu 2012 na Međunarodnom Koptskom kongresu u Rimu, gdje je fragment nazvan 'Evanđelje po Isusovoj ženi.'

Naziv soprnog fragmenta izazvalo je kontroverze među kršćanima i vjerskim učenjacima od kojih mnogi vjeruju da je dokument krivotvorina upravo zbog loše gramatike, oblika rukopisa te boje i kvalitete tinete.

Vatikanski list u svom je uvodniku, također objavio tvrdnje da je fragment papirusa o Isusovoj ženi lažan.
Međutim, profesor King je naglasio, da tekst na papirusu ne dokazuje da je Isus stvarno imao ženu, već samo sugerira da su drevni kršćani pisali o toj mogućnosti. 

'Glavna tema fragmenta je potvrda, da i žene koje su majke i supruge mogu biti učenici Isusa - o temi se žestoko raspravljalo u ranom kršćanstvu', rekao je King 

No, sveučilišni profesor na Brownu, Leo Depuydt , u svojoj analizi, također objavljenoj u četvrtak, ipak tvrdi da tekst sadrži gramatičke pogreške koje izvorni Koptski govornik ne bi napravio.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene