Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nadustost i pojačani vjetrovi mogu uzrokovati velike neugodnosti u svakodnevnom životu, no možda vam ukazuju na neki veći problem.


Svi to rade, no rijetko tko prizna. Puštanje plinova nezaobilazan je nusprodukt probave. Čovjek u prosjeku pusti plinove između 13 i 21 put u danu. No, osim što vas dovode u neugodnu situaciju pred drugima, vjetrovi zapravo mogu reći puno toga o vašem zdravlju i prehrambenim navikama, piše FoxNews.

Vezani članci Ratko Vujić iz Županijske uprave za ceste Sisačko-moslovačke županije Velike štete na infrastrukturi nakon potresa u Banovini: "Nema ceste u županiji koja nije oštećena" Slika nije dostupna Ako ovo nije kapitalac, što jest? Iz pacijenta izvukli 5 kg tešku 'kakicu'

Šećeri, škrob i vlakna uzrokuju najviše plinova u debelom crijevu jer se ne apsorbiraju u potpunosti u tankom crijevu. Zato vegani i vegetarijanci češće puštaju vjetrove od osoba čija svakodnevna prehrana sadrži meso.

Isto tako, određena hrana uzrokuje pojačane vjetrove. Osim legendarnog graha tu su i brokula, prokulice, cvjetača, mekinje pa i gazirani napici te voćni sokovi s dodanom fruktozom.

Problemi s vjetrovima? Nove hi-tech gaćice neutralizirale bi i bojni otrov!

No, pojačani vjetrovi mogu ukazati i na znatno ozbiljnije probleme. Primjerice, nekim ljudima nedostaju određeni enzimi u tankom crijevu. najpoznatiji primjer toga je manjak enzima laktaze koji razgrađuje šećere iz mliječnih proizvoda. Osobe s intolerancijom na laktozu tako puštaju više vjetrova ukoliko konzumiraju mliječne proizvode.

Vjetrovi iznimno jakog i neugodnog mirisa mogu ukazati i na čireve te infekcije. Ukoliko takvo stanje potraje potrebno je potražiti savjet liječnika. U suprotnom, pomirite se s time da su vjetrovi sastavni dio vašeg života i okrivite nekog drugog kad ga sljedeći put okinete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook