Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Michael Smith je tijekom 38 tjedana dopuštao pčelama da ga ubadaju pet puta dnevno. Iznenadio se dobivenim rezultatima.


Student Michael Smith dopustio je da mu pčele zadaju nekoliko uboda dnevno u lice, ruke i genitalije kako bi utvrdio koji dio tijela je najosjetljiviji na ubode.

Vezani članci Boris Jokić - 5 Boris Jokić za Dnevnik Nove TV: "Glasovi mladih ljudi ukazuju da treba učiniti sve da škole ostanu otvorene." Otkrio i koji je pozitivni efekt pandemije Ubod pčele (Foto: thechive.com) - 3 Prirodna alternativa: Što će im skupi silikoni kad postoji ubod pčele?

Nakon tjedana istraživanja, Smith je zaključio da ubodi u penis i testise jesu neugodni, ali da je najgore mjesto za ubod pčele - nosnica.

Ideja za istraživanje rodila se kada je ovaj zaljubljenik u pčele sa svojim akademskim savjetnikom razgovarao o problemu rada s košnicama.

'Nagađali smo kako bi vjerojatno jako bolio ubod u testise. Dva dana kasnije zaradio sam ubod na tom mjestu i nije bolio koliko sam očekivao', rekao je Smith za Independent.

Na 25 mjesta na tijelu mjerio razinu boli

Zaintrigirani student odlučio je izabrati 25 mjesta na tijelu i izmjeriti razinu boli. Poput svih znanstvenih studija, i on je svoj pokus morao ponoviti nekoliko puta pa je tijekom 38 tjedana primao pet uboda dnevno. Za vrijeme eksperimenta, svaki dio tijela uboden je tri puta.

Morao se suočiti s pomalo neobičnim problemima, poput onoga kako dovesti pčelu do teže dostupnih dijelova tijela.

'Neke lokacije zahtijevale su korištenje ogledala i uspravno držanje, poput stražnjice', napisao je u studiji čiji su rezultati bili iznenađujući.

Nos nije zabavan

'Stvarno više ne želim proživjeti ubod u nos, to nije zabavno. Vaše tijelo stvarno regaira - kišete, teško dišete, oči vam zasuze', dodao je Smith i priznao da je bilo trenutaka u kojima je požalio što se odlučio na ovakav eksperiment. Drago mu je što ga je njegov nadređeni Tom Seeley odgovorio od testiranja uboda u oči.

'Brinuo se da bih mogao oslijepiti, a htio sam zadržati oči', rekao je Smith i na kraju dao savjet onima koji žele izbjeći ubod. 'Ako pčela počne zujati oko vas i mislite da je zlovoljna, smirite se, nemojte puno disati, privlači ih ugljični dioksid, i polako hodajte. Sve će biti u redu', poručio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook