Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za odgovorima

Zaboravljate svoje snove? Evo podsjetnika na ono što sanjate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu svi snovi isti, ali pridonose ljestvici ljudskog iskustva, uključujući ogroman raspon emocija i događaja, često i s elementima bizarnog.

Postoji nekoliko različitih tipova klasifikacije snova, koje uključuju noćne more, ponavljajuće snove i lucidno sanjanje. Specijalist za snove dr. Michael J. Breus za Huffingotn Post pojasnio je razlike između tih kategorija.

Noćne more

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Hitna psihologija Oni su jedinica za najtraumatičnije nesreće: ''Jedna intervencija ostat će mi doživotno u sjećanju'' Slika nije dostupna Pet nevjerojatnih činjenica Ovo vjerojatno niste znali o snovima...

Noćne more su široko definirane kao zastrašujući snovi koji rezultiraju određenim buđenjem iz sna. Mali postotak populacije, studije sugeriraju oko pet posto, ima noćne more i jedanput tjedno.

Noćne more doprinose remećenju sna. Prema istraživanjima, noćne more mogu pridonjeti razvoju nesanice, dnevnog umora, depresiji i tjeskobi. Neke studije sugeriraju da ljudi koji pate od određenih zdravstvenih poteškoća mogu češće imati noćne more, a među tim poremećajima su:

- migrena
- opstruirajuć zastoj disanja u snu (apnea)
- klinička depresija

Noćni užasi

Još jedan oblik snova koji izazivaju nelagodu i strah su takozvani noćni užasi. Te zastrašujuće epizode često su popraćene vikom i vriskom. Javljaju se tijekom sna u fazi izvan REM faze sna i u tome se razlikuju od noćnih mora, kojoe se javljaju u REM fazi sna.

Noćni užasi su češći kod djece, a studije sugeriraju da nekih šest posto djece u dobi između 3 i 12 godina imaju takve snove.

Ponavljajući snovi

Riječ je o tipu sna koji se ponavlja po nekom regularnom uzorku. Istraživanja sugeriraju da postoje poveznice između tih snova i psihološkog nemira, jednako kod odraslih kao i kod djece.

Lucidni snovi

To je jedna posebno fascinantna kategorija snova. Osoba koja sanja potpuno je svjesna da sanja te često može manipulirati ili kontrolirati san kako se on razvija.

Istraživanja lucidno sanjanje povezuju s neobično povećanim razinama moždane aktivnosti, višim frekvencijama moždanih valova te povećane aktivnosti u prednjem dijelu mozga.

U čeonom režnju mozga su centri koji upravljaju svješću, osjećajem osobnosti te govorom i pamćenjem.

Snovi pomažu i kod traumatičnih iskustava

Još jedna vrlo izgledna funkcija snova jest i razmatranje i razrješenje s traumatičnim životnim iskustvima. jedna studija otkrila je da je 60 posto ispitanika navelo utjecaj snova na vlastiti period žalosti i tugovanja.

Najčešće teme snova

Većina podataka o snovima prikuplja se koristeći svjedočanstvima i sustavom pitanja i odgovora. Iskustva u snovima izrazito variraju, ali postoje neke dobro ustanovljene teme, koje se često javljaju kod većine ljudi. Neke od najčešćih su:

- školski snovi, učenje i pisanje ispita
- osjećaj da vas netko progoni
- seksualni snovi
- padanje
- kašnjenje
- letenje
- fizički napad
- snovi o mrtvim osobama kao živima, ili nekoga tko je živ da je mrtav

Nedavna studija sadržaja noćnih mora otkrila je i najčešće teme tih uznemirujućih snova:

- fizička agresija
- međuosobni konflikti
- osjećaj neuspjeha i bespomoćnost

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene