Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Što je sve iz 80-ih danas 'umrlo'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je jedna era, Sony prestaje proizvoditi kultni vokmen! U posljednjih 30 godina, diljem svijeta prodano je 200 milijuna primjeraka ove revolucionarne glazbene kutijice.

Na njoj je odrasla cijela jedna generacija. Nakon 30 godina, walkman i službeno odlazi u povijest. Japanski Sony objavio je kako se prvi prijenosni svirač glazbe više neće proizvoditi. 'Soni ima raznolik izbor visokokvalitetne audio tehnologije. Vjerujemo da moramo nastaviti s razvijanjem ugodnijih okruženja za uživanje visokokvalitetnog zvuka', ističe Hiroko Nakamura, glasnogovornica Sony Corporationa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nikad čuli Video zbog kojeg ćete se osjećati staro: Djeco, što je ovo? Slika nije dostupna Jedna nostalgična... ‘Svi mi koji smo iz osamdesetih’...

>> Walkman se prestao proizvoditi

Upravo zahvaljujući razvoju tehnologije, u glazbi s mobitela uživa 21-godišnja Adriana. Ipak, dobro se sjeća 4. razreda osnovne kada je dobila prvi walkman. 'To je bilo onako, moraš furat 50 kazeta da bi poslušao sve pjesme koje hoćeš. To je sad sve staviš na računalo, prebaciš na mobitel i bok. U 10 minuta si gotov', kaže Adriana Škoro. Kada se Adriana još nije ni rodila, DJ Bizzo bio je ponosni vlasnik Sonijevog walkmana.

Sa zvučnika ravno u uši

'Bio je veličine, ne znam, videorekordera sad jednog malog. Ili CD playera. I to se furalo svaki dan. Mjuza se slušala kad si hodao, vozio se s biciklom, kad si išao u školu, kad si bio u školi', prisjeća se Bizzo. 'U 80-tima je to bilo vjerojatno najrevolucionarnije što se ikad pojavilo od tehnike iz razloga što odjedanput si one velike kante od kazetofona mogao staviti na uši. Doslovno', ističe Krešimir Blažević, urednik portala Muzika.hr.

Za sve su bile potrebne kazete. Hvatanje pjesama na radiju i njihovo snimanje i presnimavanje mladima je tada bila svakodnevica. Bile su to osamdesete, na ovim prostorima vladala je nestašica svega. Pa je faca bio i onaj tko je pio coca colu iz danas pomalo zaboravljene limenke.

Na ušima walkman, a na nogama kultne startasice. Margit Bilušić ih s užitkom prodaje i danas. Ima ih još od Univerzijade u Zagrebu 1987. godine. 'Onda ih je u svim bojama bilo. Žute, zelene, crvene', kaže ona i ističe da su njezine još uvijek čitave. I dok se neke stvari vraćaju u modu, poput štucni ili espadrila, možda se to jednog dana ostvari i s walkmanom. Naime, posljednjih godinu, dvije vani je već postalo poznato kolekcionarstvo originalnih kazeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene