Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPR napada

Stalno ste umorni i ništa vam se ne da? Doznajte zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci procjenjuju kako u vrijeme mračne, sive zime od sezonskog poremećaja raspoloženja (SPR) ili sezonske depresije pati oko 5 posto stanovništva. To bi značilo kako se, zbog nedostatka sunčevog svjetla s bezvoljnošću, slabom koncentracijom, dugotrajnim umorom i još ponekim simptomima, pati oko 200.000 Hrvata.

Mrak potiče izlučivanje melatonina, hormona epifize, a njegovo pretjerano izlučivanje pridonosi razvoju sezonskog poremećaja ponašanja SPR-a ili kako taj poremećaj nazivaju na engleskom govornom području - 'seasonal affective disorder' - SAD, što bi u prijevodu značilo 'tužan'. I to zapravo sve govori o tom iscrpljujućem 'sezonskom poremećaju'. Naime, SPR ili sezonska depresija zasad još nije službeno prihvaćena kao bolest u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

Sjevernjacima je najgore 

Sezonski poremećaj raspoloženja češći je na Aljasci, u Skandinaviji i Kanadi, zbog polarnih noći, i pogađa od 10 do čak 25 posto stanovništva. Nedostatak dnevnog sunčevog svjetla smanjuje izlučivanje serotonina, znanog i kao 'hormon sreće', koji pak 'ubija' depresiju i još niz negativnih osjećaja, a popravlja raspoloženje. Iako tijekom zime mnogi imaju problema s raspoloženjem, to ne znači da su u depresiji, upozoravaju stručnjaci. 

>> Bezvoljni ste, umorni i neispavani? Možda zbog ovoga?

Ipak, naglašavaju, zimska se depresija najviše razvija u sjevernim krajevima.

Svjetlosna terapija na švedskim autobusnim stajalištima - lijek protiv zimske 'depre' 

Skandinavci su se dosjetili inovativnog rješenja - na trideset autobusnih stajališta na sjeveru Švedske, Umeå Energi, tamošnja kompanija za proizvodnju i distribuciju električne energije, postavila je panele za terapiju svjetlom. Sve kako bi se građani lakše nosili s tim tužnim poremećajem.

Nisu svjetlosno-terapijski paneli tamo slučajno. Potvrđeno je kako oni doista pomažu stanovništvu, a postupak je jednostavan - za optimalno podizanje raspoloženja treba 30 minuta širom otvorenih očiju gledati u panel švedskog HEP-a.

Južnjaci se protiv 'sezonske depresije' bore - šetnjom, krumpirom i bananama

Ako niste u Švedskoj i nemate se gdje 'napuniti svjetlom', lovite ga gdje god stignete. Stručnjaci preporučuju svima, koji pate zbog zimske depresije, da puste u svoju okolinu što više svjetla. Dignite sve rolete, razmaknite zavjese, a ako je tmurno, držite upaljena svjetla i danju. Naravno kako vam je najljepše za tmurnog, zimskog dana, pod toplom dekicom s najdražim gadgetom na koljenima i rukom na 'daljincu', ali to vas neće izviću iz kandži SPR-a :)

>> Svaki oblik rekreacije je dobar za organizam

Zato svakog dana prošećite, ako možete najbolje oko podneva, to će vam doći i kao lagana rekreacija, jer i vježbanje te umjereno tjelesno naprezanje su također važni elementi antidepresivnog režima.

Protiv sezonske depresije treba se boriti i prehranom. Obratite pozornost na namirnice bogate triptofanom, a skrivaju ga složeni ugljikohidrati. Njih ponajviše ima u namirnicama biljnog podrijetla. Krumpir, tjestenina, kruh, grah, luk, žitarice, riža, zobene pahuljice, kokice i med, sadrže tvar tripofan, koju tijelo pretvara u serotonin, znan i kao 'hormon sreće', jednu od kemijskih tvari bitnih za osjećaj duševnog blagostanja. Tripofana u velikim količinama ima i u mesu peradi, ribi, bananama, sušenim datuljama, jajima, mlijeku, jogurtu, bučinim i suncokretovim košticama, grašku, kikirikiju i sezamu.

Smijeh je, ipak, najbolji lijek

Znate kako je i inače dobro jesti puno voća i povrća, pa je tako i s ovom 'sezonskom depresijom' s tim da se preporučuje i dodatno uzimanje vitamina B kompleksa, vitamina C, magnezija, cinkom, Omega - 3 masnim kiselinama. A i u Hrvatskoj možete pribjeći svjetlosnoj terapiji, kod kuće ili ambulantno, zasad nažalost ništa od inovativnog skandinavskog pristupa.

A uvijek možete probati i s provjereno učinkovitom metodom u borbi protiv svih vrsta depresije, pa i ove zimske - smijehom. Ako vam do smijeha nije, pomozite si - pogledajte dobru komediju ili, zašto ne - crtić, pozovite prijatelje na druženje, jer smijanje je snažan štit protiv potištenosti, stresa i tjeskobe, a naš imunološki sustav najbolje funkcionira kada smo sretni. 
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene