Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što se dogodi kad 'top stručnjacima' iz Pentagona date u zadatak da pronađu najbolji sustav za otkrivanje bombi?


Oni potroše na taj zadatak šest godina, utuku čak 19 milijardi dolara, vrate se do naručitelja i otprilike kažu 'šefe... ovaj... za to je najbolji pas'.

Vezani članci Slika nije dostupna Sto godina star prsten pronašla u malom psiću Slika nije dostupna Boeing oteo posao milenija Airbusu

>> FOTO: Ovako će izgledati prvi 'Transformer'

Organizacija JIEDDO (Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization) unutar Pentagona s problemom učinkovitog pronalaska eksplozivnih sredstava muku muči već godinama. Da stvar bude gora, problem postaje sve ozbiljniji, jer broj bombi na cestama u Afganistanu veći je u prvih osam mjeseci ove godine, nego u istom periodu prošle godine. S tim u vezi i ekipa iz JIEDDO-a je pod posebnim povećalom.

Pas 80, 'stručnjaci' 50 posto

Na prekjučer održanoj prezentaciji, šef JIEDDO-a general poručnik Michael Oates, pomalo posramljen, iznio je briljantan zaključak - 'Psi su najbolji detektori bombi', prenosi popsci.com. Podaci s terena govore sami za sebe, je najbolji sustav JIEDDO-a tek u 50 posto slučajeva otkriva bombu, dok je pas na terenu daleko precizniji. Čovjekov najbolji kućni prijatelj nanjuši bombu u 80 posto slučajeva!

Ipak JIEDDO se uspio izvući iz neugodne situacije, jer je Oates rekao kako se organizacija posvetila onesposobljavanju bombi i eksplozivnih naprava, umjesto njihovom otkrivanju. Za 'nagradu, House Armed Services Committee srezao im je budžet za pola milijarde dolara. To ih možda nauči da u istraživanja prvo krenu od nekakvih osnova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju