Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bijeli obalni dupin toliko je rijedak da je u posljednjih 100 godina viđen samo 15 puta. Posljednji puta bilo je to u lipnju kada je i snimljen.


8. lipnja, u Baltičkom moru, u blizini Danske, snimljena je rijetka životinja - bijeli obalni dupin. 'Ovo je nevjerojatno', rekao je uzbuđeno Fabian Ritter, morski biolog iz organizacije Kitovi i Dupini. Upravo je njemu osoba koja je snimila dupina poslala snimku, piše The Dodo.

Vezani članci Slika nije dostupna Kip dupina pao na dječaka (2), on preminuo Slika nije dostupna Novinari tajno snimali restorane: Meso dupina serviraju se uz riječi 'Kod mene ovo niste jeli'

Ne samo da je izvanredno bilo to što je ovaj dupin viđen, nego i način na koji se ovaj sisavac ponašao.

'Čini se da se životinja igra s plovilom, pliva uz njega, pliva na valovima. To je veoma neobično ponašanje za obalnog dupina. Ne kažem da je nemoguće, ali oni su inače oprezne vrste i nisu posebno zainteresirani za plovila. Ovo je prilično znatiželjno ponašanje.

Tamni obalni dupini nisu neobični za to područje, ali viđeni dupin spada u ugroženu subpopulaciju. U jednoj je studiji navedeno da su viđeni 1911., 1928., 1929., 1937. i 1988, u Ukrajini, Škotskoj, Irskoj i Danskoj. 2007. bijeli obalni dupin viđen je ispod Golden Bridgea, u San Franciscu (SAD).

Albino dupin opažen u sjevernom Jadranu

Ritter objašnjava da je ova podvrsta dupina bijele boje zbog stanja djelomičnog gubitka pigmentacije. Stanje je genetsko, a od albinizma se razlikuje po tome što je potonje ekstremnije.

Stanje djelomičnog gubitka pigmentacije, kao i albinizam može biti vrlo problematično za životinje jer se ne mogu kamuflirati u okruženje kojim se kreću, a osim toga može nanijeti štetu vidu, sluhu, pa i koži.

Ovim rijetkim dupinama, prijetnje su tuljani koji se njima hrane. Prijetnja su i toksini koji nanose veliku štetu jetri i cjelokupnom imunološkom sustavu dupina.

'Čini se kako je snimljeni sisavac odrasli dupin. I iako je osjetljiviji i vidljiviji, stigao je do odrasle dobi', zaključuje Ritter.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook