Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici oduševljeni

Snimljena jedna od najrjeđih životinja na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijeli obalni dupin toliko je rijedak da je u posljednjih 100 godina viđen samo 15 puta. Posljednji puta bilo je to u lipnju kada je i snimljen.

8. lipnja, u Baltičkom moru, u blizini Danske, snimljena je rijetka životinja - bijeli obalni dupin. 'Ovo je nevjerojatno', rekao je uzbuđeno Fabian Ritter, morski biolog iz organizacije Kitovi i Dupini. Upravo je njemu osoba koja je snimila dupina poslala snimku, piše The Dodo.

Pročitajte i ovo Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini"

Ne samo da je izvanredno bilo to što je ovaj dupin viđen, nego i način na koji se ovaj sisavac ponašao.

'Čini se da se životinja igra s plovilom, pliva uz njega, pliva na valovima. To je veoma neobično ponašanje za obalnog dupina. Ne kažem da je nemoguće, ali oni su inače oprezne vrste i nisu posebno zainteresirani za plovila. Ovo je prilično znatiželjno ponašanje.

Tamni obalni dupini nisu neobični za to područje, ali viđeni dupin spada u ugroženu subpopulaciju. U jednoj je studiji navedeno da su viđeni 1911., 1928., 1929., 1937. i 1988, u Ukrajini, Škotskoj, Irskoj i Danskoj. 2007. bijeli obalni dupin viđen je ispod Golden Bridgea, u San Franciscu (SAD).

Albino dupin opažen u sjevernom Jadranu

Ritter objašnjava da je ova podvrsta dupina bijele boje zbog stanja djelomičnog gubitka pigmentacije. Stanje je genetsko, a od albinizma se razlikuje po tome što je potonje ekstremnije.

Stanje djelomičnog gubitka pigmentacije, kao i albinizam može biti vrlo problematično za životinje jer se ne mogu kamuflirati u okruženje kojim se kreću, a osim toga može nanijeti štetu vidu, sluhu, pa i koži.

Ovim rijetkim dupinama, prijetnje su tuljani koji se njima hrane. Prijetnja su i toksini koji nanose veliku štetu jetri i cjelokupnom imunološkom sustavu dupina.

'Čini se kako je snimljeni sisavac odrasli dupin. I iako je osjetljiviji i vidljiviji, stigao je do odrasle dobi', zaključuje Ritter.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene