Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA HAK-A POSVEĆENA DJECI U PROMETU

Sigurno u školu s HAK-om

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR +0 PR Galerija 1/3 >>
Vodeći uzrok stradavanja mladih u svijetu su prometne nesreće. Djeca imaju važnu ulogu u sprječavanju tih tragedija učenjem od roditelja, djelovanjem na vršnjake te zagovaranjem i primjenom sigurnog ponašanja.

 Početak svake nove školske godine obilježavaju povratak s godišnjih odmora, užurbanost na cestama, uzbuđenje roditelja i djece, ali i preventivno-edukativna akcija HAK-a posvećena djeci u prometu - „Sigurno u školu s HAK-om“. I ove godine, HAK i udruženi autoklubovi akcijom pozivaju vozače na pojačani oprez u vožnji jer je počela nastava u školama, a roditelje informiraju o izazovima s kojima se suočavaju njihovi mališani na putu do škole te kako da ih za to pripreme.

HAK se akcijom obraća prvenstveno učenicima prvih razreda, njihovim roditeljima i školama jer su mnogi mališani po prvi puta u situaciji samostalnog puta od kuće do škole i natrag. Poznavanje prometnih pravila, znakova i usvajanje vještina povećava njihovu sigurnost na tom putu. Kritične prometne situacije na cesti se mogu dogoditi bilo kada, zato je važno da djeca razumiju i poštuju pravila.

PR PR

U sklopu akcije djelatnici Hrvatskog autokluba i udruženih autoklubova razgovaraju s djecom i učiteljima o opasnostima na cesti i dijele informativne i reflektirajuće materijale koji djecu čine vidljivijom u prometu. I svima je impresivno gledati djecu kako primjenjuju znanja koja su stekli u akciji.

Usto, akcijom se u suradnji s medijima i izravnom komunikacijom sa sudionicima u prometu upozorava sve vozače na prisutnost djece u cestovnom prometu, koja iziskuje punu pažnju vozača.

Djeca su izloženija rizicima u cestovnom prometu zbog svoje dobi, zaigranosti, neiskustva. Drugačije percipiraju opasnosti i donose odluke. Precjenjuju svoje sposobnosti. Pod utjecajem su svojih vršnjaka i njihovog ponašanja. Zbog svoje visine, nisu dovoljno vidljiva na cesti i sama ne mogu percipirati odnosno vidjeti cestovne situacije kao odrasli.

Poseban apel Hrvatski autoklub upućuje roditeljima i ostalim članovima obitelji, neka osobnim primjerom pokazuju kako poštuju prometne propise, koriste sigurnosni pojas i ograničenja brzine. HAK preporučuje roditeljima da prošeću s mališanima po naselju i pokažu im opasna mjesta na cesti i pješačke prijelaze na kojima je najsigurnije prijeći cestu.

PR PR

U istraživanju sigurnosti djece u prometu koje je Hrvatski autoklub proveo pokazalo se kako je roditeljima sigurnost u prometu njihove djece, posebno na putu do škole i u blizini škole, vrlo visoko na listi prioriteta. U odnosu na procjenjivane faktore, sigurnost djece u prometu nalazi se na visokom drugome mjestu i procijenjena je važnijom od bulliynga u školi, obiteljske harmonije ili stručnosti profesora.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene